Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. rujna 2023.

Fotogalerija: Miljevčani, po šesnaesti puta, uspješno uprizorili Dane kukuruza koje je otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović

Miljevčane je ove godine, za razliku od prošle, kada je padalo kao iz kabla, uistinu poslužilo vedro i toplo vrijeme tijekom održavanja 16. Miljevačkih dana kukuruza. Svake se godine na ovoj manifestaciji može vidjeti tradicija, odnosno prikaz tradicijske pjesme i plesa a sve s ciljem očuvanja iste, kako se nekada komušalo kukuruz, probati kolače i druge delicije od kukuruznog brašna, a nikada ne izostane niti kuhani kukuruz. U Miljevcima je tako i jučer bilo vrlo živahno i ništa od spomenutoga nije izostalo.

Mjesto događanja i ove je godine bio miljevački Hrvatsko-slovački kulturni dom čiji su prostor još jednom ispunili pjesma i ples. No, prije spomenutoga trebalo je prisutne uvesti u cijeli događaj i naposljetku ga i otvoriti.

Riječi dobrodošlice gostujućim KUD-ovima i svima prisutnima uputila je predsjednica Matice slovačke Miljevci Jasna Matota istaknuvši da su joj ovo prvi Miljevački dani kukuruza u ulozi predsjednice Udruge, ali i kako od početaka ovog događaja. Također je rekla da ju izuzetno raduje što se u ovom malom selu, ovom prigodom još jednom okupio veliki broj ljudi. Iskoristila je priliku da zahvali svim članovima, pokroviteljima i sponzorima koji su omogućili da se i ove godine održi manifestacija. Posebno je zahvalila Savjetu za nacionalne manjine, Savezu Slovaka, Virovitičko-podravskoj županiji, Općini Nova Bukovica, Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH. Zahvalila je i svim članovima Udruge na velikom trudu, vremenu i odricanju kako bi Udruga opstala. Potom je na pozornicu pozvala Đuru Sobola, da mu u ime svih članova uruči zahvalnicu za dugogodišnji rad u Matici slovačkoj Miljevci.

Poželjevši svima ugodno druženje i zabavu završila je svoje izlaganje a tada su se na pozornicu popeli i rekli prigodne riječi: predsjednik Općinskog vijeća Općine Nova Bukovica Franjo Kraljik, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra te načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun. Čast da otvori 16.-te Miljevačke dane kukuruza je ovoga puta pripala virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću.

Na ovogodišnjoj manifestaciji zaplesali su i zapjevali HKUD Bijela iz BiH, Matica slovačka Jelisavac, KUD Lipa iz Nove Bukovice, Matica slovačka Jakšić, učenici područne škole Miljevci i vrijedni domaćini i organizatori članovi Matice slovačke Miljevci. (www.radioslatina.hr, Fotografije: Robert Turkalj i Kristijan Toplak)

Više možete vidjeti OVDJE

 

Share Button