Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. listopada 2023.

Najviše u Hrvatskoj: Virovitičko-podravska županija je lider po povlačenju EU sredstava po glavi stanovnika u 2022. godini

Prema podacima koje je pokazala analiza podataka dobivenih iz konsolidiranih proračuna svih HR županija, a donosi portal župan.hr, Virovitičko-podravska županija, povukla je najviše sredstava po stanovniku iz EU fondova u 2022. godini u odnosu na ukupno povučena sredstva svih županija.

Virovitičko-podravska županija u 2022. godini, po stanovniku je povukla 797,83 kune, više od drugoplasirane Varaždinske županija 685,35 kuna, te županija koje slijede – Dubrovačko-neretvanska 643,64 kune, Šibensko-kninska 626,67 kuna i Osječko-baranjska županija 518,58 kuna.

  • Europska unija nam je ponudila niz mogućnosti i mi smo ih iskoristili. Virovitičko-podravska županija je godinama pripremala projekte, strateški imala spremnu projektnu dokumentaciju i potrebne dozvole i bila je spremna za otvaranje natječaja. Zbog te naše spremnosti, nije čudno da smo vodeći u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava. Upravo smo kroz EU sredstava, uz veliki angažman naše Razvojne agencije VIDRA i Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, ali i podršku Vlade RH i resornih ministarstava, omogućili ostvarenje naših brojnih projekata, ali i projekata mnogobrojnim poljoprivrednicama, vlasnicima OPG-ova, poduzetnicima, gospodarstvenicima, dobivanje bespovratnih sredstava. EU sredstva ćemo koristiti i nadalje, spremno dočekujući novo financijsko razdoblje i realizaciju novih projekata – naglasio je župan Igor Andrović.

U deset godina od članstva u EU u Virovitičko-podravskoj županiji, provedeno je više od 500 projekata ukupne vrijednosti preko 300 milijuna eura. Danas Županija ulaže u sustave navodnjavanja, Centar za pametnu poljoprivredu, geotermalni potencijal, te obnovu dvoraca kao važnog dijela kulturne baštine. Ulaže se u zdravstvo, nove vrtiće i škole…

  • Nastavlja se s provedbom gradnja brze ceste prema Zagrebu, dionica od Virovitice do Špišić Bukovice. Centar za pametnu poljoprivredu ima građevinsku dozvolu, prema njoj ide i Sušionica povrća u Virovitici. Nastavlja se s novim sustavima navodnjavanja, Čađavica, Lukač, Đolta II., Zdenci, Čačinci – Crnac… Planiraju se nove sportske dvorane u Suhopolju, Novoj Bukovici, Ćeralijama, kod OŠ Josipa Kozarca u Slatini. Tu je i nova Gimnaziju sa zvjezdarnicom i sportskom dvoranom u Virovitici. Nova osnovna škola sa sportskom dvoranom planira se u Pitomači, nova OŠ u Orahovici… Tu su i rekonstrukcije škola u Gradini, Maloj Črešnjevici, Čađavici, Novoj Bukovici, Okrugljači, OŠ Eugena Kumičića Slatina. Provodimo i projekt Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske u kojem sudjeluju naše dvije škole, u Slatini i Suhopolju, kojim će se u OŠ Josipa Kozarca uspostaviti i opremiti podružnica regionalnog znanstvenog centra u STEM području. Obnavlja se rodilište u Općoj bolnici Virovitica. Nastavljamo davati subvencije za poduzetničke subvencije, kreditne linije za sjetvu ili poduzetničke ideje… S osam općina na našem području provodimo projekt širokopojasnog interneta, tu je i projekt vezan uz geotermalna istraživanja, Centar za kulturu zdravlja u Cabuni, završetak velikog turističkog projekta uređenja Orahovačkog jezera sa smještajnim kapacitetima – podcrtao je župan Andrović. (www.vpz.hr, Fotografije/Ilustracije: Kristijan Toplak)

Originalni članak možete vidjeti OVDJE

Share Button