Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. rujna 2023.

Fotogalerija: Obilježena je 32. obljetnica oslobađanja slatinske vojarne

Oslobođenje slatinske vojarne i graničnih karaula u Kapincima i Noskovcima ključni su događaji u obrani Slatine koja je trebala postati središte SAO Zapadna Slavonija. Osim što su branitelji došli do značajnih količina oružja, prestala je izravna opasnost iz središta Slatine od napada na grad i jedinu željezničku i cestovnu poveznicu s istočnom Slavonijom, a ujedno je pozitivno utjecalo na moral i smanjilo odlazak hrvatskog pučanstva iz grada. Ovaj objekt, bio je jedan od prvih oslobođenih objekata na ovim prostorima…

Povodom 32. obljetnice oslobađanja slatinske vojarne, u subotu je položen cvjetni aranžman i upaljeni lampioni uz Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade. Počast svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima odali su: virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, v.d. načelnika Policijske postaje Slatina Miroslav Babić, gradski vijećnici, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Matom Bubašem i predsjednikom Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica Tomom Grahovcem. Potom, počast, polaganjem upaljenih lampiona, odana je i kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Josipu Grahovcu i Zoranu Baliću kod slatinske Srednje škole Marka Marulića.

Kod spomen ploče na nekadašnjoj prijavnici slatinske vojarne, koju je 2018. godine postavila koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Slatine, s nekoliko prigodnih riječi nazočnima su se obratili, u ime koordinacije braniteljskih udruga grada Slatine Ilija Nikolić zahvalivši se svima na dolasku i uveličavanju ovog važnog događaja, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš napomenuo je važnost oslobađanja bivše vojarne i što je to značilo tada za hrvatske branitelje, nazočne je pozdravio i zahvalio se na dolasku slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, a o važnosti svih oslobođenih vojnih objekata na području Virovitičko-podravske županije govorio je župan Igor Andrović. (domovina.net, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button