Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. rujna 2023.

Oni spašavaju život svaki dan, 24 sata dnevno, a u 10 godina, koliko postoji, kroz Objedinjeni hitni bolnički prijem Opće bolnice Virovitica prošlo je više od 300.000 pacijenata

Oni spašavaju život svaki dan, 24 sata dnevno, a u 10 godina, koliko postoji, kroz Objedinjeni hitni bolnički prijem Opće bolnice Virovitica prošlo je više od 300.000 pacijenata… Riječ je o djelatnicima Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Virovitica (OHBP), koji je u četvrtak obilježio prvo desetljeće postojanja. Kroz ovaj važan odjel bolnice od otvaranja 2013. godine do danas je prošlo više od 300.000 pacijenata, dnevno i do 90 pacijenata dolazi ovdje. A tu u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Virovitica danas radi jedan liječnik specijalist hitne medicine, četiri liječnika sekundarca (liječnici bez specijalizacije) te 28 medicinskih sestara i tehničara.

U povodu ove važne obljetnice održana je mala svečanost koju su, uz ravnatelja bolnice Dinka Blaževića uveličali i – župan Igor Andrović u pratnji suradnica, županijskih pročelnica, pročelnice za poslove župana i opće poslove, ujedno i predsjednice Upravnog vijeća OB Virovitica Jasne Abramović i Melite Sirovica, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb. Bili su tu i ravnatelji zdravstvenih ustanova i institucija koje uspješno surađuju s bolnicom: Lahorka Weiss (Zavod za hitnu medicinu VPŽ), dr. Miroslav Venus (Zavod za javno zdravstvo „Sv. Rok“ VPŽ), dr. Ivica Fotez (Dom zdravlja VPŽ), kao i Tonček Moslavac (voditelj Područne službe HZZO-a u Virovitici), te pomoćnici ravnatelja: dr. Miša Benjek, ujedno i voditelj OHBP-a, sestra Lidija Knapić (sestrinstvo), Mirela Ružić (kvaliteta),  dobitnici zahvalnica i drugi.

Govoreći o prvih deset godina postojanja OHBP-a ravnatelj bolnice Dinko Blažević podsjetio je kako je tada, kada je otvoren, odjel bio jedan od prvih pet u Hrvatskoj  financiran kroz projekt razvoja hitne medicinske pomoći investicijskog planiranja u zdravstvu.

  • Bila je riječ o projektu vrijednom 4,5 milijuna kuna, od kojeg je 1,7 milijuna utrošeno za uređenje prostora, a ostatak za nabavku opreme poput RTG uređaja, monitore vitalnih funkcija, opreme za reanimaciju, za salu za male kirurške zahvate i drugu opremu. OHBP se danas prostire na 470 četvornih metara, sastoji se od trijažne ambulante, ambulante za pregled ne hitnih pacijenata, reanimacijskog prostora, prostora za zbrinjavanje i opservaciju hitnih pacijenata i izolacijske sobe – istaknuo je ravnatelj Blažević koji kaže kako je OHBP centralno mjesto za prijem, zbrinjavanje i obradu hitnih pacijenata te da je od osnutka do danas svojevrsno ogledalo bolnice, kroz koji se očituje razina i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite.
  • Zato i ulažemo u njegov razvoj, osiguravajući dovoljan broj izvršitelja, kao i njihovu edukaciju te nabavku suvremene, kvalitetne opreme za dijagnozu i zbrinjavanje hitnih pacijenata – rekao je.

Rad ovog odjela, kroz koji godišnje prođe više od 27 tisuća pacijenata s područja Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije pohvalio je župan Igor Andrović.

  • Riječ je o odjelu koji svakodnevno prima sve pacijente koji dođu na prijemni šalter i koji nikada nije odbio pružiti zdravstvenu uslugu, iako je čak 70 posto pacijenata onih koji nisu hitni pacijenti. Ovdje rade educirani ljudi, kvalitetni liječnici i zdravstveno osoblje koje godinama pohađa edukaciju te se koriste suvremenom opremom. Zahvaljujem im na timskom radu koji imaju s drugim odjelima i specijalistima, kao i na izvrsnoj suradnji s našim drugim zdravstvenim ustanovama, timovima Zavoda za hitnu medicinu, budući da oni nakon prve pružene pomoći na licu mjesta dovode pacijente upravo na ovaj odjel te Zavodom za javno zdravstvo Sv. Rok. Trenutno smo jedini na području RH koji imamo i posebno dežurstvo opće medicine u organizaciji Doma zdravlja, a koje je u prostorima objedinjenog bolničkog prijema. Još jedan primjer sjajnog timskog rada na korist svih naših pacijenata – rekao je župan.

Okupljene je o radu Odjela upoznao voditelj dr. Miša Benjek, ujedno i pomoćnik ravnatelja, koji je rekao kako je ponosan na prvih deset godina rada OHBP-a i na svemu onome što su zajedno izgradili za dobrobit pacijenata.

  • Riječ je o odjelu koji najbolje opisuju riječi hitnost, stručnost i timski rad, kao formula za kvalitetnu i uspješno pruženu medicinsku uslugu. Budući da ga skraćeno zovemo, OHBP, sinonim je za “odjel koji uvijek radi” i u koji ljudi dolaze u najtežim situacijama u životu; od stanja zastoja srca i prestanka disanja, moždanog i srčanog udara, alergijske reakcije i napada bronhalne astme do padova i prijeloma, teških politrauma poput stradalih u prometnim nesrećama, pa i u pogoršanjima psihičkog stanja. I to je samo mali dio stanja zbog kojeg nam pacijenti dolaze na odjel – istaknuo je dr. Benjek.

Izdvojio je zanimljiv podatak, sukladno medicinskoj praksi u posljednjih 10 godina –oko 70 posto pacijenata kojima su pružili uslugu, u biti nisu bili “hitni” pacijenti. Tko su „hitni pacijenti“?

  • To su oni s bolešću ili stanjem koje zahtijeva hitnu medicinsku uslugu jer mu prijeti opasnost po život ili nastanak težeg i trajnog invaliditeta – objašnjava dr. Benjek, koji kaže kako svaka osoba koja dođe zatražiti pomoć na hitni prijem, pomoć i dobije, neovisno ulazi li njegovo stanje u onih 39 vrsta hitnosti koje svaki liječnik na odjelu mora znati prepoznati ili je nešto drugo u pitanju.

Podsjeća kako se u rad OHBP-a uključuju specijalizanti različitih grana medicine ( interne medicine, kirurgije, pedijatrije i drugih specijalnosti), budući da kvalitetna usluga ovisi o interdisciplinarnoj suradnji među zdravstvenim radnicima.

  • Svaki pacijent je specifičan i zahtijeva individualizirani pristup. To podrazumijeva suradnju liječnika u Odjelu OHBP-a s kirurgom, internistom, infektologom, oftalmologom, radiologom i drugim specijalistima, a sve u cilju što kvalitetnije pružene zdravstvene zaštite. Na ovom odjelu ne postoji „ja“, svi smo jedan tim i na svakog smo danas ponosni, od kolega koji nam pacijente dovoze na Odjel, do onih koji će ih ispratiti iz bolnice nakon liječenja – ističe dr. Benjek.

Sama Opća bolnica Virovitica, Virovitičko-podravska županija kao osnivač, ali i država, osigurali su ovom odjelu sofisticiranu opremu, s kojom se danas mogu pohvaliti rijetke bolnice u Hrvatskoj, kao i trajnu edukaciju zaposlenika koji se na dnevnoj bazi nose s izazovima, teškim stanjem pacijenata i brzo i temeljito moraju donijeti kvalitetnu dijagnozu i uspostaviti dobar tijek liječenja za sve koji stignu na odjel.

I same ih pogađa težina stanja pacijenata, strah, nesigurnost, gubitak, s kojim pacijenti dolaze ili odlaze, pa je nužno trajno ulagati i u ljude, njihovu zaštitu od stresa i nove vještine, kojima bi kvalitetno i pravovremeno mogli biti na visini zadatka, naglašeno je.

  • Osim znanja i vještina, potrebno je poznavanje opreme koja se koristi u djelatnosti hitne medicine, počevši od ventilatora, monitora vitalnih funkcija, defibrilatora, HFNC do urinarnog katetera i NG sonde. Oprema koju ima naš OHBP je suvremena i odgovara svim standardima kvalitete rada u hitnoj medicini – smatra dr. Benjek.

Na rad Odjela „bez kojeg pacijenti danas ne mogu“ posebno je bila ponosna i glavna sestra, Danica Husnjak Šalić, rekavši kako se sav trud u osnutak odjela isplatio te da je svojim radom u ovih deset godina opravdao svoju važnost i kvalitetu. Ona je, uz voditelja, dr. Mišu Benjeka, dobitnica zahvalnice koju je ravnatelj Dinko Blažević u ime cijelog kolektiva bolnice podijelio onima koji su na „odjelu koji uvijek radi“ od prvog dana, punih deset godina.

Bolnica je na ovaj hvala rekla jubilarcima – Editi Tomšić,  Ivanu Jantolu, Ivanu Oberlingu, Ivanu Teskeri, Matiji Lacko, Mihaelu Muflizoviću, Dobrili Horvat, Marijanki Đurišević i Anđelki Milaković, što su s pacijentima već punih deset godina i u dobru i u zlu, 24 sata dnevno.  (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button