Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. rujna 2023.

Održana početna konferencija programa „Zajedno korak po korak“

U Restoranu MFM u Virovitici, udruga S.O.S. Virovitica održala je početnu konferenciju u sklopu programa „Zajedno korak po korak“. Program ukupne vrijednosti 75.000,00 eura financiran je iz sredstava Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te se provodi u razdoblju od 36 mjeseci u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – područni ured Virovitica.

Iako je porast nasilja nad ženama u Hrvatskoj u kontinuiranom porastu, velik broj nasilnih kaznenih djela i dalje ostaje neprijavljen. Razlozi tome su strah žrtve od počinitelja, dugotrajnost sudskih postupaka, nepoznavanje procesa i samog pravosudnog sustava, blage kazne za počinitelje, nepovjerenje u nadležne institucije, strah žrtve da im nitko neće vjerovati te strah da su odgovorni za ono što su doživjeli.

Cilj programa povećanje socijalne uključenosti i osamostaljenja žena žrtava nasilja te jačanje međusektorske suradnje i promjena stavova javnosti o nasilju. Programske aktivnosti koje će se provoditi u razdoblju trajanja programa uključuju dostupnost S.O.S. linije svaki radni dan od 8.00 do 20.00 sati, radionice za pružanje tehničke pomoći u traženju zaposlenja (pisanje životopisa, molbe i slaganje potrebne dokumentacije) za žene žrtve nasilja, održavanje online edukacije iz područja zakonskih i institucionalnih mehanizama vezanih uz nasilje nad ženama, nasilje u obitelji, ali i ostale teme koje su bitne za rad na problematici nasilja za predstavnike institucija, OCD-ova i ostale, tri susreta supervizije za osobe koje direktno rade sa žrtvama nasilja te održavanje javnih akcija povodom značajnih datuma vezanih uz nasilje nad ženama (22. rujna i 25. studenog) sa svrhom senzibilizacije javnosti o ovom problemu. (S.O.S. Virovitica)

Share Button