Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. rujna 2023.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs: Fiskalnim poravnanjem vrtići će dobiti dodatan novac za funkcioniranje

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je u emisiji Hrvatskog radija emisiji “A sada Vlada”. Ministar Fuchs rekao je da će, odlukom Vlade o fiskalnom poravnavanju, općine po prvi puta iz državnog proračuna, ovisno o razvijenosti, dobiti dodatni novac po broju djece koja pohađaju vrtić kako bi se poboljšalo funkcioniranje predškolskih ustanova. Kad je riječ cjelodnevnoj školi, kazao je kako primjena teče jako dobro. Naveo je i da je ukupno ulaganje od predškolske dobi do gimnazija dvije milijarde eura, naglasivši da je to najveće ulaganje ikada do sada u hrvatski obrazovni sustav.

  • Svjesni činjenice da su neke općine slabijeg fiskalnog kapaciteta do sada izbjegavale gradnju vrtića upravo zato što ih nisu mogli servisirati tako da pokriju materijalne troškove i eventualno plaću zaposlenika, jer je taj dio obrazovnog sustava je u ingerenciji lokalne uprave i samouprave, na idućoj sjednici Vlade, ili najkasnije, onoj iza, donijet ćemo odluku o takozvanom fiskalnom poravnanju – rekao je Fuchs.

Dodao je da taj novac nije predviđen za izgradnju vrtića nego za njihovo servisiranje i poboljšanje funkcioniranja kako bi vrtići, u prvom redu u ruralnim područjima, mogli biti održivi.

Kad je riječ cjelodnevnoj školi, ministar je rekao kako primjena teče jako dobro.

  • Nemamo nikakvih problema. Svi udžbenici i pomoćni nastavni materijali su u školama, škole su opremljene, još će se i dodatno opremati jer školama koje su krenule s eksperimentalnim programom cjelodnevne škole, odobrili smo dodatna sredstava kako bi prostor unutar škola dodatno oplemenili – kazao je.

Naveo je da je ukupno ulaganje od predškolske dobi do gimnazija dvije milijarde eura, naglasivši da je to najveće ulaganje ikada do sada u hrvatski obrazovni sustav.

  • Do 2027.-2028. planirali smo da sve škole rade u jednoj smjeni i da sva djeca imaju jednake uvjete – dodao je. (vlada.gov.hr)
Share Button