Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. svibnja 2023.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković: Građani će zbog porezne reforme imati veće plaće

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u utorak je bio u Ličko-senjskoj županiji, u povodu Dana Ličko-senjske županije i 30. obljetnice njezina osnivanja te 200. obljetnice rođenja Oca Domovine dr. Ante Starčevića. Premijer Plenković je sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine, na kojoj je nazočio i zamjenik župana VPŽ, Marijo Klement. Nakon svečane sjednice, premijer Plenković komentirao je aktualna politička zbivanja.

Komentirao je i sastanak sa sindikatima u javnim i državnim službama.

  • U mandatu naše Vlade prosječna plaća u Hrvatskoj od 2016. do danas narasla je za pedeset posto – rekao je.

Istaknuo je kako je njegova Vlada napravila veliki iskorak, zamrznula je cijene energenata, a povećala je i plaće i mirovine. U tom smjeru će se ići i dalje.

  • Paket ćemo predstaviti u srijedu. Malo sam iznenađen niskom razinom političke kulture nekih čelnika oporbe je zabrinjavajuće. Građane će spasiti veće plaće i prema tome ide naš prijedlog. Što se tiče poreza na dohodak i prireza, od naše reforme, primjerice Ličko-senjska županija ima sto posto prihoda više – rekao je Plenković.

Naglasio je kako ne treba reagirati na spinove koji imaju za cilj politikantstvo.

  • Znam da oporbi nije lako. Izmišljaju onda da se nekome nešto uzima… Pa što onda ako ukidamo prirez? Ima dovoljno mehanizama koje dajemo ako im trebaju veći prihode, da ih ostvare, a ako imaju dovoljno, da mogu dati višu plaću građanima – poručio je.

Premijer Plenković je istaknuo strateške uspjehe Hrvatske u sklopu euroatlantskih asocijacija i pritom dodao da imamo i slobodu, i demokraciju i poštovanje ljudskih i manjinskih prava, što sve predstavlja ostvarenje ciljeva s početka 90-ih godina.

  • Hrvatska je danas međunarodno uvažanija, utjecajnija i respektiranija nego ikada, te smo danas kroz sve elemente uvezene krize pokazali žilavost i otpornost. I danas Hrvatska bilježi rast BDP-a od 20 milijardi eura, bilježimo rast kreditnog rejtinga i rast prosječnih plaća od 50 posto, radikalno smanjenje javnoga duga sa 78 na 68 posto, a do kraja godine će biti 62,8 posto – rekao je Plenković.

Najavio je da nam slijedi munjevito hvatanje koraka životnog standarda sa zemljama srednje i istočne Europe, članicama Europske unije.

  • Mi smo prije sedam godina bili na 61 posto prosječnog razvoja Europske unije, a sada smo na 73 posto i uvjeren sam da ćemo uloviti taj korak sa zemljama srednje i istočne Europe i brže nego smo to mislili – rekao je Plenković, a govor mu je bio popraćen pljeskom nazočnih. (hrt.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)
Share Button