Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. rujna 2022.

Viroexpo 2022.: „Kušaj, spoznaj, oduševi se“ – Kada bi postojao Spielberg za pravljenje kolača, on bi se zvao Sandra Jadek

Ako volite kolače, ako za njih „dajete život cijeli“, tada ne bi bilo čudno da „na zidu blagovaonice“ držite fotografiju Sandre Jadek, proslavljene HR slastičarke koja se iz Donjih Meljana, preko Slatine, probila do „Everesta“ gasto scene, gdje je prije dvije godine, osvojila srebro… Pamtimo to kao i danas, gdje je u Stuttgartu, gradu koji je najupoznatiji po proizvodnji Mercedesa i Porschea, „naš kulinarski Merdžo“ – Sandra Jadek, kao članica reprezentacije Hrvatske, osvojila je olimpijsko srebro. Sandra Jadek je godinama sudionica Viroexpa. I onda kada je tek počinjala i onda kada je bila vrhu. U subotu je za posjetitelje 25. Viroexpa kreirala degustaciju u sklopu manifestacije – „Kušaj, spoznaj, oduševi se“ uz dodatak – Degustacija slastica svjetske prvakinje u izradi slastica. Sandra je ljubiteljima slastica, onima koji čim pogledaju čokoladu „dobiju šlauf oko bubrega“ i onima na koje „višak neće ni u ludilu“, prezentirala tri sjajne poslastice.

U prvom kolaču su se sljubljivali okusi karamelizirane jabuke, muškata žutog, bavarske kreme i svježeg sira s prhkim bademovim tijestom. Čašice u kojima je bilo servirano „ovo čudo okusa“, je nestalo u trenu kao da se „naiskap poteže rakija“. Čuli smo kako u zraku „treperi mmmmm“, a tek je slijedila nova rapsodija.

Kada bi postojao Spielberg za pravljenje kolača, on bi se zvao Sandra Jadek. Ta pjenu od tamne čokolade, aromatizirane chillijem i coulis od višnje izazvao je još snažniji „mmmmm“… Neki su pitali ima li još, neki su pitali imali još i „onog prvog“. Na kraju, dok su neki već dobivali „šećernu bolest“, Sandra Jadek se pobrinula za novo oduševljenje. Mus od bijele čokolade i bučinog ulja, coulis od crne noje i rambula od tostiranih bučinih sjemenki…. Bilo je po onoj narodnoj „motaj kablove – ovo je kraj svijeta“. Taj spoj je oduševio degustatore koji su se naklonili našoj kraljici kolača… Sandra Jadek je oduševila kao i nebrojeno puta do sada. Sandra, hvala „na šlaufu, nema veze – vrijedilo je“, rekao je jedan od sudionika dok mu se na kraju usana nazirao trag bijele čokolade i nije nam jasno kako ga već nije „smazao“… (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button