Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. srpnja 2022.

Fotogalerija: Velikim skokom u Dravu, na izletištu Križnica, pokazali koliko im je stalo do živućih rijeka

Još jedan “Veliki skok” privukao je mnoštvo posjetitelja, pa se tako i ove godine u povodu obilježavanja 10. godišnjice proglašenja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i Dana europske Amazone, održala tradicionalna manifestacija “Big jump for living rivers – Križnica 2022”.

  • Drago nam je da i ove godine tradicionalno možemo obilježiti dan očuvanja naših rijeka i jezera. Priključili smo se ovoj inicijativi prije nekoliko godina, odnosno na samom početku “Big jumpa” kada je on bio organiziran u svijetu. Na našoj prekrasnoj Križnici može se organizirati puno toga, pa smo tako i ove godine tradicionalno organizirali i odbojku na pijesku te bacanje kamena preko Drave. Isto tako, promoviramo neke nove turističke sadržaje kao što je “Drafting Dravom”. Zaista nam je drago da i ove godine velik broj posjetitelja uživa u svim ovim našim sadržajima, osobito u gastronomskom i enološkom dijelu, za koje su zaslužne naše udruge i naši domaći proizvođači – rekla je Ivona Pankaz, direktorica Turističke zajednice općine Pitomača.

U sklopu obilježavanja obljetnice Općina Pitomača te WWF s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Virovitičko-podravske županije priredili su i brojne radionice i igre za djecu koja su naučila sve o važnosti očuvanja rijeka te se pritom dobro zabavila. Brojne Udruge s pitomačkog područja predstavile su tradicijske zanate, pjesme i plesove te su posjetiteljima omogućile da uživaju u kušanju meda, pečenim ribama i drugim domaćim delicijama. Uz bogati program i raznovrsnu gastronomsku ponudu, posjetitelji su uživali i u igranju odbojke na pijesku, bacanju kamena u rijeku Dravu, kanuingu i raftingu.

Turnir odbojke na pijesku privukao je mnoštvo sportaša i rekreativaca, a najbolja ekipa bila je ekipa “Ma konačno”, drugo mjesto pripalo je ekipi “Dravske vile”, treće mjesto osvojile su “Čarobne visibabe”, dok je četvrto mjesto pripalo ekipi “Fritule”.

I ove godine tvrtka Draft d.o.o. organizirala je novi turistički sadržaj “Drafting Dravom” pa su tako mnogi uživali u spuštanju kanuima i raftingom od Brodića pa sve do Križnice.

U 15 sati posjetitelji su se pridružili tisućama ljudi diljem svijeta u “Velikom skoku” te ovim simboličnim činom pokazali da im je stalo do živućih rijeka, ali i do vlastite budućnosti koja neminovno ovisi o očuvanju tih rijeka. Nakon toga nastavili su uživati i družiti se na suncu i svježem zraku.

Između ostalih, ovu tradicionalnu manifestaciju posjetili su i saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić te predsjednik Općinskog vijeća općine Pitomača Rikard Bakan.

Za sigurnost svih posjetitelja i sudionika zaduženi su bili djelatnici hitne medicinske pomoći, vatrogasci, članovi HGSS-a i policijski službenici PP Pitomača.

(podravski.hr, icv.hr, Fotografija: Foto Begović, I. Barčan)

Share Button