Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. svibnja 2022.

Fotogalerija: U Grabrovnici održani 53. literarni susreti u sjećanje na hrvatskog velikana Petra Preradovića

Osnovna škola „Petar Preradović“ iz Pitomače tradicionalno je organizirala 53. literarne susrete u povodu rođendana Petra Preradovića koji su se održali u njegovoj rodnoj kući, sada Interpretacijskom centru u Grabrovnici. Bogat uvodni program započeo je recitacijom pjesme „Rodu o jeziku“, a zatim je uslijedio glazbeno – scenski nastup školskog zbora i KUD-a „Petar Preradović“ iz Grabrovnice, a nakon toga je Helena Jakšić izvela predstavu „Kako sam uplovila u fejsovske vode.“

  • Ovo je rodna kuća hrvatskog velikana Petra Preradovića, kuća njegovog djetinjstva. Hrvatska i hrvatski velikani dali su jedan veliki doprinos našoj domovini, a naš Petar Preradović je upravo jedan od tih velikana. Dao je velik i značajan doprinos hrvatskom jeziku svojim djelima koji su ostali za vječnost. Tradicija literarnih susreta datira od 1968. godine i zaista možemo reći da smo dio jedne povijesti literarnih izričaja – rekao je Igor Maresić, ravnatelj OŠ Petra Preradovića Pitomača.

Osim škole organizatora, svoje literarne radove predstavili su i učenici Osnovne škole „Petar Preradović“ iz Zagreba, Osnovne škole Molve, Osnovne škole Đurđevac, Osnovne škole „prof. Franje Viktora Šignjara“ Virje, Katoličke osnovne škole iz Virovitice i učenici Gimnazije „Petar Preradović“ iz Virovitice. Također, sudionici literarnih susreta imali su priliku vrijeme provesti s književnicom i glumicom Vlastom Golub. (www.icv.hr, ib, Fotografije: Matija Rođak, Foto Begović i Tena Vranek)

Share Button