Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. svibnja 2022.

Gradski muzej Virovitica dobio Priznanje za izniman doprinos muzejskoj djelatnosti

Ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej sa stručnim suradnikom Ivanom Borbašem sudjelovala je na ovogodišnjoj dodjeli europske nagrade za „Najbolji muzej godine“ koja se održavala u gradu Tartu u Estoniji od 4. do 9. svibnja. Gradski muzej Virovitica bio je jedini u široj regiji nominiran za ovu prestižnu nagradu, odnosno kako je još nazivaju muzejski Oscar. No, iako nije osvojio glavnu nagradu, virovitički Gradski muzej vraća se kući s Priznanjem za izniman doprinos muzejskoj djelatnosti.

  • Tijek konferencije je bio zamišljen tako da smo prvih dana bili na radnom dijelu konferencije u Nacionalnom muzeju Estonije gdje smo predstavili naš muzej i sudjelovali na panelima koji su tematski organizirani. Naš panel je bio s temom „Re-thinking local indentetis“ u prijevodu „Ponovno premišljanje lokalnog identiteta unutar stalnih postava“, što je Gradski muzej napravio u svom novom stalnom postavu i za što smo posebno pohvaljeni i dodijeljeno nam je i priznanje – kaže ravnateljica Mihaela Kulej.

U sklopu toga ravnateljica Kulej sudjelovala je na okruglim stolovima i konferenciji s temom stručnog muzejskog rada te održala prezentaciju o Muzeju i gradu Virovitici.

  • Ovo je predivno iskustvo ne samo zbog toga što smo nominirani za nagradu pa smo doživjeli sve to uzbuđenje vezano i uz samu dodjelu i sudjelovali u predstavljanju svih nominiranih muzeja, nego i zato što smo uspostavili mnoge kontakte s mnogim europskim muzejima, odnosno europskim kolegama i uživali u radu konferencije i u gostoprimstvu domaćina, a to je nacionalni Estonski muzej – kaže ravnateljica Muzeja Mihaela Kulej te ističe kako su stizale i pohvale od drugih kolega iz europskih muzeja koji su sudjelovali na dodjeli.
  • Cijela konferencija je ne samo dobro organizirana, nego nam je omogućila i da upoznamo kolege. Brojni nas zovu u svoje muzeje da im objasnimo naš koncept stalnog postava koji je bio iznenađujući za ostale kolege, zanima ih kako smo došli na takvu ideju i definirali taj koncept – dodaje.

Sretni i ponosni vraćaju se kući s priznanjem i velikim zadovoljstvom što su sudjelovali na dodjeli jedne ovako prestižne nagrade.

  • Kolega Ivan Borbaš i ja uživali smo i na samoj Gala večeri, na kojoj nas je, između ostalih, pozdravio i estonski predsjednik. Ne samo da nam je srce puno, nego smo i jako zadovoljni jer smo promovirali i naš grad Viroviticu i Hrvatsku i naš Gradski muzej Virovitica – za kraj dodaje Kulej. (www.icv.hr, ib; foto: Gradski muzej Virovitica)
Share Button