Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. kolovoza 2017.

Fotogalerija: Utorak na Rokovu 2017, građanima od srca dijeljeni kolači, lubenice…, demonstracija airsofta…

„Građanima od srca” – Virovitičani uživali u kolačima, lubenicama, dinjama, medenjacima, pogačicama…

U sklopu ovogodišnjeg Rokova Grad Virovitica priredio je kod sata kulturno-gastronomsku manifestaciju „Građanima od srca“. Virovitičani su mogli uživati u starim virovitičkim delicijama: macaficlima (gorabijama i vanili kiflicama), pišingericama iz Virovitice, bijelim purslima – Virovitičkim poljupcima, čvarcima u piti, paradajs kolaču, medenjacima, pogačicama od sira s kimlom, dizanicama od oraja i maka… Svatko tko je degustirao kolač dobio je i recept za njegovo spremanje jer su Virov’tički kolači izrađeni prema „Mikeškom jestveniku“. Sve su začinili Suhopoljski tamburaši i nastup KUD-a Virovitica. (www.virovitica.hr, Fotografije: Matija Rođak)

Bosutski bećari još jednom dokazali kako se zasluženo nalaze na vrhu hrvatske tamburaške scene

Predzadnjeg dana Rokova Virovitičani i Virovitičanke, te njihovi gosti uživali su u odličnom, emotivnom koncertu jednog od najpopularnijih hrvatskih tamburaških sastava, Bosutskih bećara.

Spojem tradicije i modernog, tamburaši iz Vinkovaca oduševili su publiku ispred prepune glavne pozornice u središtu Virovitice. „Želim te noćas“, „Samo me jednom pogledaj“, „Sad kada došla si“, „Dobro će nam skupa biti“ i još brojne druge uspješnice pjevale su se u jedan glas i malo tko je ostao ravnodušan… Virovitičkim koncertom Bosutski bećari još jednom su dokazali kako se zasluženo nalaze na vrhu hrvatske tamburaške scene. (icv.hr, mb, foto: Matija R.) Kreativnost i mašta zavladali Viroviticom na 6. VIRO kreativi Još jedna VIRO kreativa je iza nas. Ova već sad tradicionalna izložba i sajam rukotvorina koju organizira Kreativna udruga „Unikat“ okupila je mnoštvo kreativaca i zaljubljenika u rukotvorine. Čak 41 izlagač iz gotovo svih dijelova kontinentalne Hrvatske predstavio je svoj nakit, umjetnine, ukrase, suvenire i pregršt drugih zanimljivih predmeta. Na cjelodnevnom sajmu održane su i radionice za djecu, gdje su mališani izrađivali svoje eko-vrećice i ogrlice. Također je organizirana i radionica humanitarnog karaktera za odrasle. Na identičnim podlogama kreativci su morali tehnikom po izboru oslikati vješalicu za ključeve. U večernjim satima, na kruni VIRO kreative – reviji nakita, proglašen je „najkreativac“, tj. autor najljepše vješalice. Ove godine pobjedu je odnijela predsjednica Kreativne udruge „Unikat“ Jasna Baranjec-Keserica. Svi radovi poklonjeni su virovitičkom Učeničkom domu. Za „najštand“ ovogodišnjeg sajma proglašen je Obrt Vedrana iz Osijeka. Revija nakita zaokružila je ovu prekrasnu kreativnu priču. Na reviji se predstavilo šest dizajnera, a najboljeg od njih birao je žiri: Vlasta Honjek Golinac, zamjenica gradonačelnika, Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica i Jasna Berger, predsjednica udruge Češka beseda. Reviju su nosile članice Kulturno umjetničkog centra Virovitica i još jednom oduševile izvrsnim koreografijama koje potpisuje Danijela Duvnjak. Za frizure se pobrinula Željka Čizik i Studio za kosu „Virus“, a za odjeću Sister Blister iz Krojačko trgovačkog butika Charlie iz Virovitice. Svojim nakitom žiri je oduševila Sanda Rakočević iz Koprivnice i tako osvojila titulu „najdizajnera“ VIRO kreative 2017. godine. (www.icv.hr, tekst: M. Lukačić, foto: M. Lukačić i M. Rođak)

U Gradskom parku održana demonstracija i natjecanje u airsoftu

U sklopu Rokova 2017. u Gradskom parku u Virovitici predstavio se i Airsoft klub S.A.T. Voćin koji je promovirao ovaj sport. U sklopu promocije, predstavljene su replike pušaka i pištolja, te ostale opreme (prsluka, kaciga…) Svi zainteresirani mogli su tom prigodom isprobati pucati iz replika i gađati mete ili se okušati kroz prolazak poligonom. U sklopu promocije, održano je i natjecanje, a prvo mjesto osvojio je Jurica Kasumović, dok je drugo mjesto pripalo Ivanu Horvatu, a treće Siniši Brkiću. (www.icv.hr, vle; Fotografije: Matija Rođak)

Društvo multiple skleroze VPŽ izložilo svoj “ljubičasti svijet”

Članovi Društva multiple skleroze Virovitičko-podravske županije marljivo su radili na svojim radionicama i povodom Rokova izložili svoje radove. Njihov štand ovih dana okružuje miris lavande, a ukoliko ga niste već posjetili to možete učiniti još u srijedu od 9 do 12 te od 16 do 21 sat. Svi dobrovoljni prilozi iskoristit će se za daljnje kreativne radionice. (www.icv.hr, tekst i foto: Mirjana Lukačić)

Memorijal “Vinko Belobrk” pripao Športsko-ribolovnoj udruzi “Klen” Slatina, pjedinačno najuspješniji Adrijan Idek

Športsko ribolovna udruga Ođenica iz Virovitice u suradnji s Gradom Viroviticom i Sportskom zajednicom grada, povodom “Rokova” tradicionalno organizira ribolovno natjecanje u lovu ribe udicom na plovak Memorijal “Vinko Belobrk” kao sjećanje na ovog poginulog hrvatskog viteza i nekadašnjeg člana udruge.

Na natjecanju je sudjelovalo 45 ribolovaca iz Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije. Ekipno prvo mjesto i prelazni pehar osvojio je “Klen” iz Slatine, dok je pojedinačno najuspješniji bio njihov član Adrijan Idek. Drugo ekipno mjesto pripalo je domaćinu “Ođenici” iz Virovitice, dok je pojedinačno drugi bio Mario Sabolić “Drava” Novo Virje. Treće mjesto osvojila je ekipa “Udica” iz Grubišnog Polja, a pojedinačno Vedran Blažek “Podravka” Koprivnica.

Pehare i medalje najuspješnijim natjecateljima uručili su gradski pročelnik Alen Bjelica i predsjednik ŠRU “Ođenica” Dario Balog. (www.icv.hr, bs; foto: Bruno Sokele)

Ogrlice iz “Bakine škrinjice” krasit će nastupe KUD-a Virovitica

Kako već dugi niz godina Kulturna udruga “Unikat” surađuje s Kulturno-umjetničkim društvom Virovitica odlučili su im darovati četiri ogrlice iz “Bakine škrinjice”. Riječ je o novom projektu koji je osmišljen kao podsjetnik na kulturnu baštinu Virovitičko-podravske županije, a nastao je pod pokroviteljstvom virovitičke tvrtke Virkom. Vrijedne članice Udruge kroz ovaj projekt uče izrađivati etno nakit novim modernim bojama i perlicama. Do sada su rekreirale nekoliko vrsta ogrlica kakve su davnih dana krasile vratove naših baka i prabaka. KUD Virovitica tako je postao bogatiji za još nekoliko detalja koji će zasigurno pomoći u njihovom trudu za očuvanjem tradicije. (www.icv.hr, tekst i foto: M.Lukačić)

Skip to content