Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. srpnja 2024.

Obilježena 33. obljetnica pogibije pet hrvatskih branitelja u Tenji: Počast odana Damiru Hornungu, Franji Jusupu, Zdravku Rittgasseru, Đuri Kišu i Marku Zegnalu

U osječkom prigradskom naselju Tenja, 7. srpnja 1991. godine, u izravnom okršaju s neprijateljem, svoje su mlade živote na oltar domovine položili heroji Damir Hornung iz Orahovice i Franjo Jusup iz Čačinaca, a stradali su u toj akciji i Zdravko Rittgasser i Đuro Kiš, dok je Marko Zegnal smrtno ranjen.

Damir Hornung i Franjo Jusup došli su na osječko bojište kao pripadnici 63. samostalnog bataljuna, A satnije Zbora narodne garde. Hornung je imao 24, a Jusup 26 godina. Tužnu, 33. obljetnicu za svoje heroje organizirala je orahovačka HVIDRA, a u sklopu središnjeg komemorativnog skupa koji je održan na mjestu pogibije u Tenji.

Počasti su odane Franji Jusupu na Mjesnom groblju u Čačincima i Damiru Hornungu u Orahovici, kojima su nazočili izaslanica ministra hrvatskih branitelja, Marina Kraljić, izaslanik župana VPŽ, predsjednik Odbora za branitelje i ZUiČ HVIDRA-e VPŽ Mato Bubaš, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, načelnik općine Čačinci Alen Jurenac, načelnik Policijske postaje Orahovica Zdenko Tot te mnoštvo članova braniteljskih udruga iz Orahovice i Slatine, a bio je tu i Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, koji obnaša dužnost župana.

Nazočnima se u Čačincima obratio načelnik Alen Jurenac ističući važnost organizacije ovakvih sjećanja.

  • 33 godine nakon što su Franjo i Damir dali ono najsvetije od sebe, mi se sjećamo, molimo i nikada nećemo zaboraviti. Ovo je doista jedna tužna obljetnica za dva sjajna mladića i velika domoljuba i zato je važno doći i biti dio ovih obljetnica pa se od srca zahvaljujem prije svega organizatoru na ustrajnosti organizacije, a onda i svima koji ste se došli pokloniti našim herojima – rekao je Jurenac.

Na vječnom počivalištu Damira Hornunga na Gradskom groblju u Orahovici uz navedene uzvanike pridružili su se i članovi DVD-a Orahovica čiji je Damir bio član, a obratio se gradonačelnik Saša Rister.

  • Damir Hornung i Franjo Jusup su naši heroji i velikani koji će vječno biti u srcima svih nas s ovog područja. Iako je već 33. obljetnica njihove pogibije, tuga u srcima njihovih obitelji je golema i neizbrisiva. Upravo zbog toga se želim zahvaliti organizatorima koji daju sve od sebe da ove obljetnice žive, da se svi na istima okupljamo i time zajedno čuvamo uspomenu na heroje i istinu o Domovinskom ratu. Dok je nas koji smo ovdje, naši heroji i Domovinski rat nikada neće biti zaboravljeni – rekao je Rister.

Potom se izaslanstvo organizatora uz predstavnike Grada i Županije uputio na središnji komemorativni skup na mjesto pogibije Damira i Franje u Tenju.

  • Kada netko srcem volim Domovinu i svoje i bez ikakvih pitanja samo za željom da ne da svoju Hrvatsku, ode na bojišnicu i svojim tijelom strane na branik Domovine i na kraju položi svoj mladi život, onda se takvim ljudima treba vječno klanjati i diviti. Naši Damir i Franjo te Zdravko, Đuro i Marko su heroji, oni su ponos svojih mjesta i županija, njihova hrabrost i ljubav prema Domovini su primjer i pokazatelj kako i danas moramo voljeti svoje i ne dati tu našu lijepu Hrvatsku nikome. Hvala im za herojstvo, hvala im za Domovinu – rekao je u Tenji izaslanik župana VPŽ, predsjednik Odbora za branitelje i predsjednik ZUiČ HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš. (www.icv.hr, Fotografije: Vladimir Grgurić)
Share Button