Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. srpnja 2024.

Župan Igor Andrović, uručio je ključeva vozila, ravnateljima četiriju osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije koje na našem području provode projekt cjelodnevne škole

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uručio je ključeva vozila, ravnateljima četiriju osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije (Ivan Goran Kovačić – Gornje Bazje i Zdenci, Suhopolje i August Cesarec Špišić Bukovica), koje na našem području provode projekt cjelodnevne škole. Ovim vozilima, prevozit će se učenici i učitelji, prijevoz obroka za đake iz područnih škola, ali ih koristiti za sve što je potrebno u obrazovnom školskom procesu.

  • Drago mi je da smo ovdje ispred Osnovne škole u Suhopolju, koja je jedna od četiri osnovne škole koje su uključene u ovaj projekt cjelodnevne škole. Ovaj eksperimentalni projekt, cjelodnevne škole, u koje su ušle ove četiri škole, pokazao se kao izuzetno dobar i žao mi je jer više škola nije uključeno u njega, jer nakon prve godine, bilježimo samo pozitivne impresije. Vrijednost ovih vozila je gotovo 135.000 eura, no u sklopu cjelodnevne nastave, ovim školama, dodijeljeno je 1.300.000 eura za – nove kuhinje i namještaj, za nove klima uređaje, laboratorije, građevinske radove… Pritom, učenici imaju besplatne udžbenike, dva besplatna obroka, besplatne izvanškolske aktivnosti, a učitelji imaju veće plaće jer više rade s učenicima. Čestitam i zahvaljujem ravnateljima ovih škola što su s nama, prije godinu dana, pokazali hrabrosti i odlučnost ulaskom u ovaj projekt. Ponavljam, žao mi je što više škola nije uključeno u ovaj projekt jer jasno vidimo pozitivne benefite od projekta. Vjerujemo da će za nekoliko godina ovaj projekt cjelodnevne nastave zaživjeti ne samo u našoj županiji nego i cijeloj Hrvatskoj što i je njegov cilj – rekao je župan Andrović.

Cjelodnevna nastava pokazala se je kao pozitivan primjer, ali i način za još bolje unaprjeđenje, razvoj i prilagodba nastave za učenike.

  • Drago mi je da su naše osnovne cjelodnevne škole uspješno završile nastavnu godinu i da su uglavnom pozitivni rezultati i iskustva roditelja i učenika, a onda i učitelja koji su uključeni u cjelodnevne škole. Prije nekih mjesec dana Ministarstvo znanosti i obrazovanja i mladih u našoj županiji je održalo fokus grupu s roditeljima i učiteljima kako bi vidjeli sve pozitivno i negativno u cjelodnevnoj školi kako bi sljedeću školsku godinu još više se prilagodili i primijenili sve to što su oni kao određeni prigovor iznijeli na fokus grupama koje su bile u našoj županiji i sve to će oni u suradnji i dogovoru sa Svjetskom bankom mijenjali u školama kako bi do 2026. – 2027. godine sve bilo prilagođeno onako kako je i zamišljeno. Nadamo se da će sve ostale škole na području naše županije, ali i cijele Republike Hrvatske prijeći na jedno smjenski rad i cjelodnevnu školu. To je ovaj drugi dio priče koji radimo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti kroz rekonstrukciju, dogradnju i izgradnju škola i sportski dvorana kako bismo i sve ostale škole prilagodili za jedno smjenski rad i upravo će ove cjelodnevne škole biti njima učitelji u daljnjem radu – rekla je Martina Bunić, županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport.

Isporučitelj ovih vozila bila je tvrtka Fornix d.o.o. Osijek, a sveukupni iznos za sva vozila je 134.833,78 eura. Ključeve vozila, preuzeli su ravnatelji, Ivana Simeunović (OŠ August Cesarec Špišić Bukovica), Ivana Pavelić (OŠ Ivana Gorana Kovačića Zdenci), Anto Škraba (OŠ Suhopolje) i Saša Topić (OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje). Osim toga, svečanosti primopredaje vozila, nazočio je i načelnik Općine Suhopolje Goran Doležal. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button