Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. lipnja 2024.

Dan općine Špišić Bukovica i blagdan sv. Ivana Krstitelja obilježeni svečanom sjednicom: Nastavak projekata i unaprjeđivanja uvjeta za sve mještane

U Društvenom domu u Špišić Bukovici održana je svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu proslave Dana općine i zaštitnika sv. Ivana Krstitelja. Prije početka sjednice, kod Kapelice Marije kraljice mira u Špišić Bukovici, okupljeni su odali počast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Među njima bili su i maratonci “Glasnika istine”, koji su trčali kroz općinu u čast Dana općine i kao pijetet prema poginulim braniteljima.

Svečanost je započela srdačnim pozdravom predsjednice Općinskog vijeća Sanje Stubičar, koja je u uvodnom govoru istaknula ključne događaje koji su obilježili proteklu godinu. 

“Tri najvažnije stvari koje su obilježile ovu godinu i po čemu ćemo ju pamtiti su naši projekti. Izdvojila bih dogradnju našeg vrtića u Špišić Bukovici i rekonstrukciju škole u Okrugljači. Smatram da je ulaganje u odgoj i obrazovanje naših najmlađih najvažnije što jedna općina može investirati jer tako osiguravamo budućnost i postojanje općine. Druga stvar koju bih istaknula je promjena indeksa razvijenosti naše općine. Početkom 2024. godine općina je prešla iz prvog u drugi razred, što znači da više nismo među najnerazvijenijim jedinicama lokalne samouprave. Treća stvar koju bih izdvojila su pozitivna izvješća i revizije. Sva izvješća su pokazala da je sve što se radilo odrađeno kako treba, što je potvrđeno i kroz dobivena pozitivna izvješća” – istaknula je S. Stubičar.

Nakon njenog pozdrava, pozornicu su preuzeli veseli polaznici Dječjeg vrtića “Čarobna šuma”, koji su se predstavili maštovitim glazbeno-scenskim nastupom te zaslužili gromoglasni pljesak svih prisutnih.

Načelnik općine Hrvoje Miler potom je s prisutnima podijelio pregled postignuća ove općine u proteklih godinu dana ističući kako je postignut značajan napredak zahvaljujući suradnji s raznim tijelima i udrugama.

“Dogradili smo dječji vrtić, povećavajući njegov kapacitet na 100 djece, te smo obnovili školu u Okrugljači. Općina redovno sufinancira predškolsku nastavu, daje jednokratne naknade za rodilje, stipendiramo studente, i pomažemo mladim obiteljima darovanjem gradilišta. Izgradili smo nogostup u Okrugljači, streetball igralište, te uskoro počinjemo s izgradnjom malonogometnog igrališta u Vukosavljevici. Otvorili smo rekonstruirani vatrogasni dom, završili drugu fazu poučne staze, te započinjemo izgradnju kanalizacijske mreže za Vukosavljevicu. Općina redovno ispunjava sve svoje obveze, uključujući deratizaciju, zbrinjavanje životinja, odlaganje otpada, i opskrbu električnom energijom. Kroz program Zaželi zapošljavamo 13 osoba koje brinu o 70 starijih i nemoćnih stanovnika” – rekao je načelnik između ostalog te zahvalio svima na suradnji i potpori, te svim žiteljima čestitao Dan općine i blagdan Svetog Ivana Krstitelja.

Ispred Virovitičko-podravske županije, u ime župana Igora Androvića, prisutne je pozdravio predsjednik županijske skupštine Dinko Begović.

“Općina Špišić Bukovica radi izvrsno, a mi smo ovdje svake godine prisutni i svakodnevno surađujemo. Vidljiva je složnost, inicijativa i ideje koje dolaze pred Općinsko vijeće. Bez obzira čije su ideje, svake godine vidimo napredak u izgradnji općine, što je u korist svakog žitelja, od najmlađih do najstarijih. Suradnja između Županije i Općine je obostrana; sve što tražimo od naših partnera dobijemo od ove općine. Vjerujem da ćemo tako nastaviti i u budućnosti” – rekao je Begović.

Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Josip Đakić, istaknuo je svoje zadovoljstvo zbog svega što je ostvareno u proteklom razdoblju. Naglasio je važnost rada i predanosti svih koji brinu, skrbe i aktivno sudjeluju u životu ove općine.

“Drago mi je vidjeti koliko smo toga postigli u proteklom vremenu, što je rezultat predanog rada svih koji su angažirani u ovoj općini. Zahvaljujući našem zajedničkom angažmanu i podršci zakonskih mjera za bolje punjenje općinskog proračuna, uspjeli smo ostvariti brojne projekte koji su važni za svakodnevni život svih mještana. Nacionalni plan oporavka i otpornosti također je pridonio realizaciji brojnih inicijativa koje su od vitalnog značaja za razvoj ruralnih područja poput naše. Cilj nam je podići standarde života na razinu koja odgovara 85 posto prosjeka Europske unije, ne samo kroz infrastrukturne projekte poput dječjih vrtića, škola, cestovne infrastrukture i aglomeracije, već i kroz obrazovne inicijative koje promiču kontinuirani rast i napredak. Vjerujem da ćemo nastaviti s uspješnim rješavanjem izazova i poboljšanjem uvjeta rada, te da će 80 posto europskog prosjeka za plaće radnika i seljaka postati stvarnost u našoj zemlji” – istaknuo je Đakić.

Svečanoj sjednici nazočili su i saborska zastupnica Vesna Bedeković, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, načelnici Goran Doležal (Općina Suhopolje) i Josip Vučemilović – Jurić (Općina Gradina), predsjednik VZ VPŽ Željko Palković, načelnik Policijske postaje Virovitica Nikola Kečkiš, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK Zlatko Pleša, predsjednica i zapovjednik VZO Špišić Bukovica Marija Komar i Zdravko Pokupić, općinski vijećnici, direktori i ravnatelji, predstavnici udruga s područja općine i drugi.

Na kraju su uručena i Javna priznanja zaslužnim pojedincima koji su svojim djelovanjem pridonijeli razvoju ove općine te je otvorena Zavičajna zbirka u Hrvatskom domu. (icv.hr, žđl, Foto: A. Zeko) 

Share Button