Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. lipnja 2024.

Objavljeni rezultati akcije Alien CSI Bioblitz 2024

U sklopu Alien CSI Bioblitz događanja u posljednjem vikendu svibnja, rekordan broj opažača (95) iz 13 županija prijavio je čak 811 nalaza invazivnih stranih vrsta u Republici Hrvatskoj!

Najveći odaziv i najviše nalaza prijavljeno je u Zagrebačkoj županiji (308 opažanja), Gradu Zagrebu (177 opažanja), Virovitičko-podravskoj županiji (127 opažanja) i Varaždinskoj županiji (108 opažanja). Slijede Zadarska (33 opažanja), Karlovačka (14 opažanja), Međimurska (12 opažanja), Sisačko-moslavačka (10 opažanja), Splitsko-dalmatinska (9 opažanja), Osječko-baranjska (6 opažanja), Istarska i Krapinsko-zagorska županija (2 opažanja) te Dubrovačko-neretvanska županija (1 opažanje). Prijavljeno je 28 različitih stranih vrsta, od čega su 24 biljne svojte. Najviše je nalaza široko rasprostranjenih vrsta: pajasena (163), jednogodišnje hudoljetnice (156), rejnutrija (95), petolisne lozike (87), američkog kermesa (60), perzijske čestoslavice (50), stranih vrsta zlatnica (41), bagrema (36) i prave svilenice (30). U akciji su prijavljene i druge biljne strane vrste, ali u manjem broju. Među životinjama najviše je puta prijavljena crvenouha/žutouha kornjača (4 opažanja) i barska nutrija (3 opažanja). Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije akciju je provela 24. svibnja 2024. godine na području Virovitičko-podravske županije.

Invazivne strane vrste jedna su od najvećih prijetnji očuvanju bioraznolikosti zbog čega se ALIEN CSI Bioblitz održao diljem Europe. Akcija provedena u Hrvatskoj potvrdila je da su invazivne strane vrste prisutne u urbanim sredinama, ali i na prirodnim staništima.

Kako bi nove strane, potencijalno invazivne vrste bile otkrivene na vrijeme te kako bi se kontroliralo širenje široko rasprostranjenih invazivnih stranih vrsta, pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže djelatnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ i dojavljuju nalaze stranih vrsta i van ove akcije. (virovitica-nature.hr)

Share Button