Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. lipnja 2024.

U povodu Međunarodnog tjedna arhiva: Na virovitičkoj šetnici pogledajte izložbu Papuk panonska planina

Gradonačelnik Ivica Kirin otvorio je na virovitičkoj šetnici izložbu pod nazivom „Papuk panonska planina“, koja je postavljena u povodu obilježavanja Međunarodnog tjedna arhiva u Hrvatskoj, a koji je po prijedlogu Hrvatskog arhivističkog društva nazvan „U planine!”

Riječ je o izložbi koju je Državni arhiv u Virovitici organizirao u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Papuk, a donosi fotografije i zanimljivo arhivsko gradivo vezano uz cijelo papučko područje.

  • Papuk je destinacija koja spaja priču o nekadašnjem moru i današnjim prirodnim ljepotama, turističkom potencijalu i onome što je dragocjeno i što moramo čuvati za slijedeće generacije. Čestitam autorima izložbe i pozivam sve naše sugrađane, a na poseban način obitelji, učenike i mlade da prije otkrivanja nekih drugih mjesta i atrakcija posjete naš kraj, naše šume, Papuk, Bilogoru i upoznaju se s blagom koje nas okružuje – rekao je Ivica Kirin.

Ravnateljica Državnog arhiva u Virovitici Dijana Cenger izrazila je zadovoljstvo što su ovom stručnom i zanimljivom izložbom djelatnici arhiva Virovitici Ivan Trenkl, Vedrana Ćorić i Maja Androš, u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Papuk ovu važnu destinaciju prikazali kroz svoj znanstveno-istraživački rad.

  • Zahvaljujem im svima na predanom radu, kao i Javnoj ustanovi koja je stvaratelj arhivskog gradiva. Kroz izložbu smo pokušali pokazati arhivsko gradivo koje se odnosi na papučko područje, istraživali smo najvećim dijelom samu pismohranu Parka prirode Papuk, ali i druge izvore, među kojima su Hrvatski državni arhiv i Državni arhiv u Osijeku – rekla je ravnateljica Dijana Cenger.

Vedrana Ćorić, jedna od autorica izložbe, kaže kako su njome gledatelje odlučili podsjetiti na ljepote Papuka, čiji je vrh i prije 18 milijuna godina bio vidljiv kao i danas, no tada ga nije okruživala plodna ravnica nego more. Papuk je omiljeno mjesto planinara i izletnika, pa je izložba posvećena i velikoj obljetnici, 150 godina Hrvatskog planinarskog saveza, odnosno organiziranog planinarenja u  Hrvatskoj, a zatim i 25 godina Javne ustanove Park prirode Papuk.

  • Kao izvore koristili smo pretežito materijale iz pismohrane Parka prirode Papuk, koji je u stručnoj nadležnosti Državnog arhiva u Virovitici. Samu izložbu smo podijelili na tri osnovna dijela: prirodu, povijest i turizam.  U dijelu koji se odnosi na prirodu donosimo pregled flore i faune, pogotovo ugroženih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Kako je Papuk na čak 96 posto svoje površine prekriven šumom, predstavlja izvrsnu bazu za razvoj  raznolikih oblika života. To je jedan od razloga zašto je oduvijek bio  stanište i nama ljudima – istaknula je Vedrana Ćorić.

O vezi planinara i Papuka govorila je više Maja Androš, podsjetivši kako je Hrvatsko planinarsko društvo Papuk osnovano 1928. godine te da gotovo cijelo jedno stoljeće virovitički planinari organizirano posjećuju Papuk i osvajaju njegove vrhove.

Rekla je kako ovaj park prirode nudi i više od planinarenja.

  • Desetljećima Jankovac oduševljava posjetitelje s obiljem poučnih staza, ostacima nekadašnjih staklana i bogatom krajobraznom ostavštinom Josipa Jankovića, čijim zahvatima u okoliš dugujemo današnju ljepotu slapa Skakavac. Istaknuli smo Rupnicu, jedinstven  geološki spomenik koji izgledom podsjeća na prirodno stubište, a u katalogu koji je ovim putem izdan moguće je vidjeti i pročitati koju riječ više o turističkim lokalitetima kao što su Geo info centar u Voćinu, Stari hrastovi, Kamp odmorište Adrenalinski park Duboka i drugi – istaknula je Maja Androš.

Ivan Trenkl posvetio se pak arheološkoj baštini Papuka, koja je iznimno bogata. Na izložbi je prikazan dio koji se odnosi na Papuk u Virovitičko-podravskoj županiji, rekao je.

  • Na ovoj našoj, sjevernoj strani, imamo obilje arheoloških ostataka, brojne ruševine koje pričaju priču o prošlim vremenima, zatim su tu ostaci nekadašnjih crkvenih plemićkih kurija i naselja, kao i pojedinačnih zdanja, odnosno njihovi ostaci. Mi smo suzili izbor na tri najveće  nekadašnje utvrde: Stari Grad u blizini Slatinskog Drenovca, zvanu Klak, potom čuveni Ružica grad u blizini Orahovice te Voćinsku utvrdu – objasnio je Ivan Trenkl.

Ljepote Papuka su otkrivali i na izložbi čestitali pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice Alen Bjelica, ravnatelj JU PP Papuk i načelnik općine Čačinci Alen Jurenac, načelnik općine Sopje Berislav Androš, župnik župe sv. Roka fra Ivica Jagodić, kao i učenici Gimnazije Petra Preradovića, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Dječjeg vrtića Cvrčak i drugi koji su uživali u pregledu dokumenata i fotografija koje svjedoče o važnosti Papuka za ovo područje.

Izložba će na šetnici u Virovitici ostati do 13. lipnja.  (www.icv.hr, mlo)

Više možete vidjeti OVDJE

Share Button