Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. lipnja 2024.

Nastavlja se pilot projekt u Virovitičko-podravskoj županija vezan uz program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije i Virovitičko-podravska županija, nastavljaju s provođenjem pilot projekta vezanog uz program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Naime, program ranog otkrivanja raka vrata maternice uveden je 2012. godine otkad su žene u dobi između 25 i 64 godine pozivane na Papa test. Nakon četiri godine ovaj je program privremeno zaustavljen. U tijeku je pilot projekt kojem je cilj definirati potrebne promjene i osuvremeniti ovaj probir. Pilot projekt provodi se od prošle godine u Virovitičko podravskoj županiji.

  • Trenutno je i dalje u tijeku provedba pilot projekta u Virovitičko podravskoj županiji. Pilot projekt započeo je u travnju 2023.. Ove godine nastavljeno je s provedbom aktivnosti na sljedećih godinu dana sukladno suglasnosti Ministarstva zdravstva. Nakon završetka pilot projekta planira se izraditi protokol programa za provedbu na nacionalnoj razini. Pilot projekt se provodi među ženama u dobi od 20 do 64 godine koje imaju izabranog ginekologa na području Virovitičko podravske županije. Kao primarni test probira koristi se Papa test za žene u dobi od 20 do 29 godina te kotestiranje (Papa test i test na HPV) za žene u dobi od 30 do 64 godine. Pozivanje žena provodi se iz ginekoloških ordinacija – kazala je Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U prvoj fazi pilot projekta (travanj – prosinac 2023.) provedeno je 810 uzoraka na Papa testiranje, a na HPV 721 obrisak. Prema rezultatima, sedam posto nalaza je pozitivno na HPV infekciju, a kod devet posto je nalaz s abnormalnim stanicama na Papa testu. (www.portalzdravlje.hr, www.vpz.hr, Fotografija/Ilustracija)

Share Button