Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. lipnja 2024.

Projekt “Zaželi za Grad Orahovicu”: Tijekom tri godine deset žena brinut će o 60 krajnjih korisnika

U jednom od gradskih restorana održana je Početna konferencija projekta “Zaželi za Grad Orahovicu” u prisustvu gradonačelnika Saše Ristera, direktora gradskih poduzeća i institucija, te koordinatorice projekta Emilije Malovčak i zaposlenica na projektu. Gradonačelnik Saša Rister istaknuo je vrijednost projekta od 510.000 eura te naglasio važnost pružanja adekvatne skrbi starijim i nemoćnim građanima grada.

“Presretan sam što smo na početnoj konferenciji ovog projekta koji smo dugo svi čekali. Pred nama je velik zajednički posao koji traje pune tri godine, a provedba je već počela. Grad će svima vama biti prijatelj i partner, tu smo za rješavanje svih eventualnih problema kroz projekt i siguran sam da ćemo sve to uspješno izvršiti i privesti projekt kraju. Najvažnije je da smo ovdje kako bismo pomogli našim starijim i nemoćnim osobama, kao i vama koje ste zaposlene. Svim sudionicima želim puno sreće” – rekao je gradonačelnik Rister.

Voditeljica projekta Emilija Malovčak, upoznala je zaposlenice s njihovim dužnostima i obvezama te detaljnije predstavila projekt.

“Projekt u Orahovici nosi naziv “Pružanje usluga potpore i podrške u svakodnevnom životu na području grada Orahovice” i sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda plus i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Korisnik projekta je Grad Orahovica, a ovo je 4. faza projekta u Orahovici gdje će 10 žena brinuti o 60 krajnjih korisnika” – rekla je Malovčak.

Dodala je kako je ova faza projekta prvi put orijentirana prema korisnicima, a ne prema zapošljavanju žena, s ciljem prevencije institucionalizacije starih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom. Također je istaknula novost kako se pomaže osobama iznad 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom te kako su se prvi put na natječaj za zapošljavanje pružatelja usluga mogli prijaviti i muškarci. Grad Orahovica raspisao je Javni poziv na koji je bilo prijavljeno 120 korisnika, odabrano je 60 temeljem uputa za prijavitelje i kontrolnog tijela. Projekt je započeo 15. svibnja nakon potpisivanja ugovora sa zaposlenim ženama.

“Kroz ovaj projekt želja mi je da se provuče poznata poslovica ‘Kada odrastete, osjećate da imate dvije ruke, jednu za pomaganje sebi, a drugu za pomoć drugima’, a u ovom slučaju jednu ruku vidim kao ruku Grada Orahovice koja je prepoznala veliki problem staračkog i ugroženog stanovništva, a druga smo mi koji ćemo pomoći svima kojima je pomoć potrebna” – zaključila je Emilija Malovčak. (icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

Share Button