Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. svibnja 2024.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić: Prvi koraci za početak implementacije obveznog vojnog roka, poduzet će se već 1. siječnja

Na Jarunu je svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. Novinarka i urednica HRT-a, Zrinka Grancarić razgovarala je s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Ivanom Anušićem.

  • Prošlo je mjesec dana od dolaska prve skupine Rafalea, sad je na redu zahtjevan proces njihovog dovođenja u punu operativnu sposobnost. To podrazumijeva kompletiranje posada pilota, koji su svi u ovom trenutku na obuci i koji moraju proći zahtjevnu obuku, koja je i dugotrajna i  specifična i koja se upravo provodi u Francuskoj – otkrio je ministar Ivan Anušić.
  • Jedan dio naših pilota je već ovdje, kao što vidite, oni su napravili ove prolete, ali drugi dio pilota, jedna grupacija naših pilota, uskoro će se vratiti u Hrvatsku i onda će svi Rafalei biti u potpunosti operativni – pojasnio je.

Drugih šest Rafalea trebalo bi doći  krajem godine, a migovi su još operativni.

  • U onom trenutku kada budu u potpunosti operativno sposobni Rafalei, više neće biti potrebe za migovima, tada će se migovi prizemljiti – kazao je ministar.

Razgovori se vode s Italijom i Mađarskom vezanom za dežurni borbeni dvojac.

  • Mi kao članica NATO-a s našim saveznicima, imamo mogućnost, to se zove air policing. Dio Hrvatske koji je istočni, sjeveroistočni dio Hrvatske i dolje jugozapadni dio Hrvatske će pokrivati saveznici iz Italije, saveznici iz Mađarske, ovaj drugi dio Hrvatske, radi se o air policingom koji će se provoditi dok se ne budu u potpunosti doveli u situaciju operativnog djelovanja i mogućnosti djelovanja naših aviona. Migovi su još operativni, ali zbog pilota, ne zbog aviona nego zbog pilota koji u ovom trenutku moraju prolaziti zahtjevnu obuku, a ne biti u dežuri i air policing vršiti. To će vršiti saveznici dok se ne dovrši ovaj projekt, to je u potpunosti obuka naših pilota – istaknuo je.

Anušić je rekao da se u ovom trenutku “Hrvatska ratna mornarica kao i kopnena vojska uz hrvatsko ratno zrakoplovstvo kontinuirano modernizira, obnavlja, unaprjeđuje da bi mogli raditi i da bi mogli vršiti sve zadaće koje su stavljene pred njih”.

  • Po našim strategijama, po preporukama i po programima glavnog stožera Oružanih snaga RH, mornarica nije završila svoju modernizaciju i opremanje. I govorimo naravno o opremanju s brodovima klase korveta koja će se uskoro predstaviti javnosti u kojem smjeru, te kako će biti isporučena Hrvatskoj ratnoj mornarici do 2028. ili 2029. – naglasio je.

Najavljen je obavezan vojni rok od 1. siječnja.

  • Zadatak pripreme obaveznog vojnog roka ili temeljne vojne izobrazbe dobio je glavni stožer Oružanih snaga. Izvijestio me načelnik glavnog stožera da su oni pripremili apsolutno cijeli dokument i program kako bi to trebalo ići. Mi ćemo ga vrlo brzo predstaviti Vladi RH, s njime ćemo izaći u javnost i započeti s tom realizacijom – najavio je Anušić.
  • U 2008. godini smo prekinuli obavezni vojni rok i od tada do danas sva infrastruktura i kadrovi koji su radili s ročnicima su nestali. Infrastruktura je propala, kadrovi tj. instruktori više nisu imali potrebe biti u tom broju kojim jesu, a mi potencijalno imamo svake godine 18.000 mladića koji bi se voljeli priključiti – rekao je.
  • Nije ovo mali zahvat, a nije ni jeftin – kazao je ministar, a prvi koraci za početak implementacije poduzet će se već 1. siječnja, ali ne u punom kapacitetu. (www.hrt.hr)
Share Button