Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. svibnja 2024.

HGSS Stanica Orahovica u Voćinu održala staničnu potražnu vježbu: Cilj je bio postizanje što veće operativnosti u potražnim akcijama

S ciljem postizanja što veće operativnosti u potražnim akcijama, koje su ujedno i najčešće akcije HGSS-a, Stanica Orahovica je u Voćinu održala godišnju Staničnu potražnu vježbu koja je ovom prigodom imala i međunarodni karakter. Na vježbi su, uz domaćine, sudjelovale kolege spašavatelji iz GSS Stanice Tuzla iz Bosne i Hercegovine te članovi Stanice Bjelovar, ujedno i instruktori Komisije za potrage u ulozi voditelja radionica.

  • Potražna vježba, organizirana je kroz dva dijela. Tijekom prijepodneva kroz više predavanja ponavljalo se i produbljivalo znanje o organizaciji i vođenju potraga, tehnikama i taktikama traženja te korištenju različitih resursa u potražnim akcijama. Kasnije se isto uvježbavalo na terenu u manjim grupama – kazali su iz HGSS Stanice Orahovica.

Vježba je završila simulacijom potrage za nestalom osobom u Voćinu. Tijekom potrage korišteni su svi dostupni resursi, spašavatelji tragači, K9 potražni timovi, dron i terenska vozila. „Nestala osoba“ pronađena je za sat i pedeset minuta od dojave, ozlijeđena na Voćinskim brdima. Medicinski je zbrinuta i transportirana do prve prometnice, nakon čega su spašavatelji u bazi odradili i analizu.

Rezultati ove vježbe, koju su sudionici ocijenili vrlo uspješnom, bit će vidljivi već u sljedećoj potrazi. Dodatnu vrijednost im daje razmjena iskustava s GSS Stanicom Tuzla i postavljanje temelja za dugu i uspješnu, a najviše od svega prijateljsku međunarodnu suradnju.

  • Sudionike vježbe tijekom analize posjetio je načelnik Općine Voćin, Predrag Filić. A ovim putem se zahvaljujemo Kulturno-umjetničkoj udruzi Voćin na ustupljenom prostoru za održavanje vježbe – rekli su iz HGSS-a. (www.icv.hr, HGSS Orahovica)
Share Button