Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. svibnja 2024.

U Turnašici obilježena 30. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine

Na mjesnom groblju u Turnašici, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježena je 30. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine.

Uz obitelj, na Sulimančevom grobu, počast su odali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i saborski zastupnik Josip Đakić, saborska zastupnica Vesna Bedeković, predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok kao izaslanstvo Virovitičko-podravske županije, izaslanstvo Općine Pitomača na čelu s predsjednikom Općinskog vijeća Općine Pitomača Rikardom Bakanom, potpredsjednik Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Saša Rister, predsjednik utemeljitelja HDZ-a Marko Teskera, predsjednik Mladeži HDZ-a Mato Krizmanić, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler i ostali.

Na samom početku obilježavanja obljetnice, u ime načelnika općine Pitomača, prisutnima se obratio predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan.

“Kao i prijašnjih godina, okupili smo se da se prisjetimo Stjepana Sulimanca, velikana hrvatske povijesti, sina ove podravske grude čija je hrabrost i predanost ostavila neizbrisiv trag u borbi za slobodu i demokraciju naše domovine. Rođen u siromašnoj seljačkoj obitelji, Sulimanac je od mladosti pokazivao strastvenu ljubav prema svom narodu i duboko razumijevanje njegovih težnji. Njegova borba za prava hrvatskoga naroda započela je u mladosti i trajala je cijeli njegov život, a kulminirala je aktivnim sudjelovanjem u osnivanju Hrvatske demokratske zajednice. Nije bio samo borac za hrvatske pravice, već i intelektualac jer njegova škola bila je život malog hrvatskog čovjeka. Njegova oštroumnost i sposobnost artikulacije ideala, učinile su ga respektiranim glasnogovornikom hrvatskih interesa. Njegovi govori u Saboru te pisani radovi i danas su izvor inspiracije svima koje se bore za pravedno društvo. Život i djelo Stjepana Sulimanca podsjetnik su na to da sloboda i demokracija nikada nisu stečene zauvijek. One se moraju braniti i njegovati, a to je zadatak koji pada na svakog od nas. U znak sjećanja na ovog velikog Hrvata, neka nam njegova hrabrost, dosljednost i predanost idealima budu uzor u borbi za bolju budućnost naše domovine” – rekao je Bakan.

Da je Stjepan Sulimanac bio veliki čovjek istaknuo je, u ime virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović.

“Okupili smo se kako bismo odali počast jednom od najvećih junaka naše zajednice, Stjepanu Sulimancu te kako bismo se prisjetili njegove snage, hrabrosti i predanosti u težnji ostvarenja cilja, a to je slobodna Hrvatska. Stjepan Sulimanac bio je čovjek čiji je život obilježen borbenošću, predanošću i nepokolebljivom vjerom u pravdu. Suočen s mnogim izazovima i preprekama, nikada nije izgubio vjeru u bolje sutra, a njegov život bio je putovanje hrabrosti. Dva puta bio je osuđen iz političkih razloga, proveo godine u zatvoru, boreći se za svoja uvjerenja i ideale. No, bez obzira na teške okolnosti, nikada nije odustajao, a njegova snaga karaktera bila je neuništiva. Sulimanac nije bio samo političar, on je bio glas naroda, borac za pravdu i slobodu. Njegova predanost demokraciji bila je neporeciva. Danas, dok se sjećamo Stjepana Sulimanca, neka nam njegov život bude inspiracija. Neka nas podsjeti na važnost hrabrosti, poštenja, predanosti i poniznosti. Neka nas njegov duh vodi u našim nastojanjima da gradimo bolje sutra za sve nas. Hvala mu na svemu što je učinio za nas, a njegova borba ostaje naša vječna inspiracija” – rekao je Begović.

Saborski zastupnik Josip Đakić prisjetio se uloge Stjepana Sulimanca, njegovog odlaska, života i truda koji je ulagao u stvaranje slobodne i suverene Hrvatske.

“Danas se po 30. puta prisjećamo našega Štefine koji je otišao prerano, ne uživajući u blagodatima slobode za koju se cijeli život borio, blagodatima suverenosti i neovisnosti europskog puta, kao i današnjega našega življenja u slobodnoj Hrvatskoj. Otišao je ne uživajući u plodovima svoga truda i rada, u plodovima čežnje i želje za slobodnom Hrvatskom. Njegov cijeli životni put bio je usmjeren samo ka jednom cilju – kako ostvariti slobodnu, demokratsku, suverenu i neovisnu Hrvatsku. U tom svom cilju i naumu izgarao je, zatvaran bio te patio kao i njegova obitelj. U onim vremenima nije bilo lako biti dionik slobode i suverenosti, pravde i istinitosti. Sve što je on imao u svojem naumu ostvareno je, jer sam kao čovjek postao je dionik demokratskog sustava na prvim demokratskim izborima i bio je prvi koji je otvorio sjednicu Hrvatskog sabora kao najstariji član. Postao je i potpredsjednik Hrvatskog sabor i to je bio sve do svoje smrti. Štefina je ostavio dubok trag na svima nama, ali iza njega ostaje onaj cilj koji je želio ostvariti, a to je slobodna domovina Hrvatska. To je bio njegov životni moto za koji se borio i u koji je sve ulagao. Cijeli život uložio je u taj cilj i nikada ne smijemo zaboraviti lik i djelo Stjepana Sulimanca koji je svojom iskrenošću i vodiljom ostvario taj cilj. Tako, svatko od nas svoje ciljeve, kroz političku ili životnu misao i nastojanje, treba ostvarivati do temelja kako bi bilo bolje i ljepše živjeti u našoj domovini za koju je Štefina uložio sve. Svi oni koji pamte, ali i oni koji dolaze neka budu ti koji će se ponositi njegovim djelom, radom, zalaganjem, iskrenošću i marljivošću” – rekao je Đakić.

Nakon polaganja vijenaca i molitve koju je predvodio turnašički župnik vlč. Zdravko Radoš, počast je odana i na spomen-obilježju Stjepanu Sulimancu kod Područne škole u Turnašici, a potom je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici služena sveta misa. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Foto: A. Zeko)

Share Button