Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. svibnja 2024.

Katolička osnovna škola u Virovitici proslavila svoj dan: Najsportaš Leo Rendulić, najučenica Sandra Pašić

Svečanim programom Katolička osnovna škola u Virovitici, jedna od najmlađih škola na području Virovitičko-podravske županije, proslavila je svoj dan. Po 9. put po redu, okupila je učenike, nastavnike, roditelje, bake i djedove, predstavnike osnivača, lokalne i regionalne vlasti i druge goste.

Ove godine, uz osnivača; biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića, vlč. Ivicu Žuljevića, predstojnika ureda za katoličke škole Požeške biskupije, Martinu Bunić, pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ, Vlastu Honjek-Golinac, zamjenicu virovitičkog gradonačelnika, okupila je i brojne svećenike, ravnatelje odgojno-obrazovnih ustanova s područja Virovitice i šire.

U prigodnom programu učenici su se predstavili igrokazima, plesom, recitacijama, odnosno svime onime što predstavlja svojevrsno ogledalo jedne škole, kroz njihov angažman i mentorstvo učitelja i učiteljica.

Pohvaljeni su svi oni učenici koji su u ovoj školskoj godini ostvarili zapažene rezultate na natjecanjima u području obrazovanja i sporta, a proglašeni su i najučenici. Titula najsportaša, odnosno, zlatnog najsportaša pripala je Leu Renduliću, dok je zlatna najučenica Sandra Pašić.

Nagrađeni su i srebrni najsportaš Marko Srnak i brončani Karlo Klement, kao i srebrna najučenica Glorija Mihaljević i brončani najučenik Leo Rendulić. 

Okupljeni su svim učenicima čestitali na trudu i rezultatima kojima su učinili ponosnim prvo svoje roditelje i obitelj, a potom i školu, grad i županiju. 

Škola je na ovoj svečanosti nagradila i svoje jubilarne djelatnike; Snježana Udžbinac i Lucija Jakopović primile su nagradu za 5 godina kontinuiranog rada, dok je Matija Đurčević primio jubilarnu nagradu za 15 godina kontinuiranog rada u javnoj službi odgojno-obrazovne ustanove. 

Čestitajući svim učenicima njihov dan, trud i uspjehe, ravnatelj Ivan Mikolić zahvalio je roditeljima koji su svojim izborom školovanja Katoličkoj osnovnoj školi povjerili važnu zadaću odgoja, kršćanske brige i poticaja na putu znanja i odrastanja njihovoj djeci. Zahvalio je i svim nastavnicima koji djecu brižnim, suosjećajnim i profesionalnim pristupom vode na putu obrazovanja, ali i njeguju njihovu cjelovitost, potičući rad na vrlinama, kršćanskim vrijednostima i ulozi u zajednici. 

“Iznimno me raduje što je upravo naša Katolička osnovna škola tu da se zalaže za one obzore i snage koji sami ne mogu svi stati u ljudski um, za one obzore koji mladim srcima, dušama i bićima želi otkriti ona mjesta i osobe koje o njima, njihovoj budućnosti, osobitosti i vrijednosti najbolje, najviše i najispravnije znaju. Ovo je prilika za reći svima kako smo neizmjerno ponosni na svakog našeg učenika, na svaku priliku da se susretnemo i rastemo zajedno” – poručio je ravnatelj i zahvalio na podršci biskupu msgr. dr. Antunu Škvorčeviću kao osnivaču škole, kao i svima koji školu podupiru i pomažu. 

U svom obraćanju okupljenima, požeški je biskup prvo zahvalio roditeljima što su Katoličku osnovnu školu odabrali za izbor odgoja i obrazovanja svog djeteta, a potom svima čestitao njihov dan. U kontekstu modernog vremena u kojem živimo, a u kojem se isprepliću negativnost, strah, potreba za natjecanjem i rezultatima, a u isto vrijeme život zadržava na površnosti i prolaznosti, podsjetio je na važnost gesla svih katoličkih škola u biskupiji, koje glasi: “Duc in altum”, odnosno, prema Isusovim riječima: “izvezi dublje na pučinu”. 

“Ovo geslo poziva nas da ne ostanemo na nekim našim plićacima, ljudskim površnostima, već nas poziva da se usudimo gledati i ići dublje, s Onim koji jedini može doprijeti do naših srca, a to je Bog. Samo se s Bogom može rasti u onoj pobjedničkoj dimenziji, koja je ljubav i koja je jača i od smrti” – rekao je biskup. Pozvao je prvo roditelje, a potom i učitelje i duhovnike đaka, da ih uvijek podsjećaju na to da nisu samo bića znanja, već prvenstveno ljubavi, koja će ih na poseban način izgrađivati cijeli njihov život. 

U znak zahvale na podršci, potpori i molitvama u radu škole, ravnatelj Mikolić biskupu je uručio personalizirani srebrnjak s posvetom. Nakon svečanosti, djeca su ugostila uzvanike u školi i predstavila se radovima u okviru zadruge Navis, koji su najviše obradovali upravo braću, sestre i pratnju koja je s njima došla proslaviti njihov dan. Dio atmosfere pogledajte u našoj galeriji. (www.icv.hr, dj, Foto: M. Lovrenc) 

Share Button