Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. svibnja 2024.

Udruga S.O.S. Virovitica javnom akcijom u centru Slatine obilježila Međunarodni dan obitelji

Udruga S.O.S. Virovitica obilježila je Međunarodni dan obitelji javnom akcijom u centru grada Slatine. Na javnoj akciji podijeljeni su informativni i promotivni materijali s ciljem senzibilizacije javnosti za problematiku vezanu za roditeljstvo u poteškoćama i kriznim situacijama. Javna akcija dio je programa „Zajedno smo snažniji“ koji se provodi u partnerstvu s Hrvatskom udrugom pripovjedača „Pričalica“ i Gradom Virovitica uz financiranje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja kako bi se podigla svijest o važnosti obitelji i njezina značaja u društvu. Obitelj bi trebala biti mjesto rasta i razvoja, mjesto prihvaćanja, sigurnosti i ljubavi. Kada ona ne ispunjava tu ulogu, dolazi do narušavanja mentalnog zdravlja članova obitelji, pojave sukoba i nesigurnosti te osjećaja izolacije i nepovezanosti među članovima. Odsustvo podrške i razumijevanja unutar obitelji može dovesti do dugotrajnih negativnih posljedica na mentalno i fizičko zdravlje, utjecati na samopouzdanje i samopoštovanje te otežati izgradnju zdravih međuljudskih odnosa izvan obiteljskog kruga. Zato je važno svim obiteljima koje se susreću s poteškoćama i kriznim situacijama pružiti podršku kako bi se osnažile, prevladale izazove i ponovno izgradile zdravu i stabilnu obiteljsku dinamiku.

Programom „Zajedno smo snažniji“ želi se obiteljima pružiti priliku da dobiju potrebnu podršku izvan institucijskih okvira i na taj način proširiti mrežu pružatelja ovakvog vida podrške. Program omogućuje osnaživanje roditelja putem SOS linije i savjetovališta te usmjeravanje djece i mladih na nove interese i povećanje njihovih socijalnih kompetencija. Važan aspekt programa je i međuresorna suradnja jer jedino suradnjom svih dionika uključenih u pružanje podrške može se stvoriti sustav kojemu će se obitelji obratiti s povjerenjem kada im je to potrebno.

Ovaj program financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj dokumenta isključiva je odgovornost udruge S.O.S. Virovitica i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. (sosvt.hr)

Share Button