Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. svibnja 2024.

Prava glazbena poslastica u Kazalištu Virovitica: “Treba raditi na popularizaciji pjesme i plesa kao nečega što povezuje ljude”

U Kazalištu Virovitica, u prijepodnevnim satima, otvorena je još jedna Županijska smotra i natjecanje izvannastavnih aktivnosti učenika osnovnih škola Virovitičko-podravske županije. Natjecanje mladih talenata u folkloru, plesu, zbornom i solo pjevanju te sviranju iz godine u godinu okuplja sve više učenika i njihovih učitelja iz škola s područja VPŽ.

Prije službenog početka smotre, voditeljica Županijskog stručnog vijeća učitelja Glazbene kulture Virovitičko-podravske županije, Katarina Margetić, pozdravila je predstavnicu Ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Dragicu Moslavac, predstavnike stručnog žirija i Povjerenstva za ocjenjivanje, kao i sve okupljene učenike i učitelje.

“Uz male prekide, ova smotra održava se već desetak godina. Iznimno nam je drago što se broj sudionika konstantno povećava – od prošlogodišnjih 360, sada smo došli do 420 učenika koji su danas ovdje u Kazalištu. Ovo natjecanje značajno je za sve koji sudjeluju jer nitko ne odlazi bez nagrade. Nažalost, smotra ne podrazumijeva plasman na viši nivo natjecanja na državnoj razini. U toj kategoriji postoji samo natjecanje u zborskom pjevanju, stoga se nadamo da će jedan od ovih zborova otići i na državno prvenstvo. Sama smotra poklon je svima koji uživaju u pjesmi i plesu” – istaknula je Katarina Margetić.

Domaćin ovogodišnje smotre je Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica, čiji je ravnatelj Ivica Tomljanović službeno otvorio program.

“Glazba je radost i treba raditi na popularizaciji pjesme i plesa kao nečega što povezuje ljude. Našim učenicima ovakve aktivnosti neizmjerno puno znače, imaju priliku pokazati svoju darovitost u pjesmi i plesu. Čast mi je što smo domaćin ove godine i nadam se da ćemo nastaviti sudjelovati u Županijskoj smotri jer je zaista vrijedna svake pažnje” – uvodnim je riječima ravnatelj Tomljanović otvorio smotru.

Uz Brliće, na smotri su nastupili i učenici iz OŠ Vladimir Nazor, Nova Bukovica, OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, PŠ Lukač, OŠ August Cesarac Špišić Bukovica, OŠ Josipa Kozarca Slatina, PŠ Novi Senkovac, Osnovna škola Suhopolje, Osnovna škola Gradina, OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Orahovica i Katolička osnovna škola u Virovitici.

Bogat program sačinjavale su 42 točke. U prvom dijelu smotre predstavile su se A2 (dvoglasni zborovi) i A1 kategorije (jednoglasni zborovi). Slijedili su ih solisti i pjevački ansambli (B kategorija), a potom folkloraši i plesne skupine (F i E kategorije). Natjecanje je završeno uz tonove popularne, zabavne glazbe (E2 kategorija).

Jedna od sudionica plesnog dijela Županijske smotre je i djevojčica Tena.

“Drugi sam put na ovom natjecanju i svi se super zabavljamo. Folklor je bio moj odabir po uzoru na sestričnu kojoj se ovaj ples jako svidio. Sada mogu reći da je ljubav prema njemu prešla i na mene” – govori Tena.

Rezultate natjecanja i više fotografija pogledajte OVDJE. (www.icv.hr, dj, Foto: D. Jagarinec)

Share Button