Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. svibnja 2024.

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina ponovno domaćin Međužupanijskoj smotri mladih pijanista

Glazbena škola Milka Kelemena bila je domaćin Međužupanijskoj smotri mladih pijanista koja se održava svake druge godine te je na taj način ponovno ugostila ponajbolje mlade pijaniste, glazbene pedagoge te ravnatelje iz pet slavonskih županija: Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske.

Tako je Smotra okupila mlade umjetnike glazbenih škola iz Donjeg Miholjca, Našica, Nove Gradiške, Osijeka, Pakraca, Požege, Slatine, Slavonskog Broda, Valpova, Vinkovaca i Virovitice.

Na početku Smotre gostima je dobrodošlicu zaželio ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Antonio Brzica koji je tom prigodom istaknuo zadovoljstvo što slatinska glazbena škola ima čast već više od 20 godina biti domaćinom Međužupanijskoj smotri mladih pijanista.

“Naša škola je po 12. puta organizator Međužupanijske smotre mladih pijanista. Prva Smotra održala se davne 2000. godine u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku, a od 2002. pa sve do danas iznimna nam je čast i zadovoljstvo da smo mi domaćini što znači da zaista volite doći u našu školu, u naš grad, u našu županiju, da vam je ovdje lijepo i da imate veliko povjerenje u nas i našu organizaciju” – istaknuo je ravnatelj Brzica te dodao kako je u ovogodišnjoj smotri zastupljeno 12 glazbenih škola i 42 mlada pijanista koje je pratilo 28 učitelja, nastavnika i mentora klavira. 

“Ono što je bit ove smotre i što je razlikuje od natjecanja je susret, razmjena iskustava između nastavnika ali i učenika glazbenih škola jer im je to prigoda za upoznavanje i sklapanje novih prijateljstava, ali i za daljnje napredovanje” – zaključio je Brzica te svim sudionicima zaželio uspješan nastup i ugodan boravak u Slatini, što su potom učinili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Virovitičko-podravske županije Martina Bunić koja je i otvorila 13. Međužupanijsku smotru mladih pijanista u Slatini.

Oboje su istaknuli izuzetnu suradnju s Glazbenom školom Milka Kelemena Slatina te naglasili značaj Međužupanijske smotre mladih pijanista koja je veliki kulturni događaj ne samo za Slatinu već i cijelu Virovitičko-podravsku županiju, ali i puno šire.

Potom su uslijedili nastupi mladih pijanista osnovnih i srednjih škola podijeljenih u pet kategorija, a izvodili su slobodan program i na taj način u najboljem svjetlu predstavili svoj pijanistički talent.

Osvrt na njihove nastupe iznijela je Tihana Ivanković, voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika i ravnatelja glazbenih škola Slavonije i Baranje koja je ujedno vodila i nekoliko okruglih stolova u sklopu Smotre.

“Meni je jako drago da smo se našli na 13. Međužupanijskoj klavirskoj smotri te da jedna ovako dugogodišnja tradicija i dalje živi, i ne samo da živi nego je iz godine u godinu sve razvijenija i posjećenija. Imamo pregršt natjecanja u našoj državi i izvan nje, djeca vole natjecanja, ali upravo zato je značaj ove smotre što djeca ovdje ne dolaze po bodove i nagrade, nego na jedno opuštenije muziciranje i druženje. Bilo je jako lijepo vidjeti dvije djevojke, maturantice iz različitih gradova i škola, a koje sviraju istu skladbu kako jedna drugoj dijele savjete i komentare, one se tu ne doživljavaju kao konkurencija. Osim toga i mi nastavnici vrlo rado komentiramo našu problematiku, bodrimo jedni druge. Ovi naši okrugli stolovi su jako korisni jer u jednoj opuštenoj i prijateljskoj atmosferi dijelimo nekakva iskustva, motivaciju, probleme…, tako da je ovaj dugogodišnji rad sada već rezultirao time da postajemo jako značajna regija Hrvatske, dakle cijeli naš istok. Zagrepčani nas puno hvale, stoga smo jako ponosni na kvalitetu sviranja, napretka i porast broja djece” – zaključila je Ivanković.

Smotru je i ove godine pratio Hrvatski Radio i voditeljica Tatjana Dorić koja posvećuje jednu emisiju pijanistima s ove Smotre.

Nakon svake kategorije učenici su primili zaslužena priznanja za sudjelovanje na 13. Međužupanijskoj smotri mladih pijanista, a ista su doboli i njihovi mentori kojima je uz priznanje ravnatelj Brzica uručio i monografiju „Glazbena škola Milka Kelemena 30 godina rada 1994. – 2024.“ koja je izdana ove godine u prigodi obilježavanja 30 godina kontinuiranog glazbenog obrazovanja u gradu Slatini i 20 godina osamostaljenja Škole.

Inače u Organizacijskom odboru ovogodišnje smotre koji se pobrinuo za još jedno vrhunsko domaćinstvo mladim pijanistima, uz ravnatelja Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Antonija Brzicu našli su se Miloš Cvjetković, Josip Jagušić, Robert Čavlović, Maja Jagić, Mario Novaković i Tihana Ivanković. (radioslatina.hr, mf, Foto: Mihaela Feldi, Tea Kiš Slačanac, Robert Čavlović)

Share Button