Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. svibnja 2024.

U Lovačkoj kući “Repić” u Slatini održana je redovna izvještajna skupština Lovačkog saveza Virovitičko-podravske županije

U Lovačkoj kući “Repić” u Slatini održana je redovna izvještajna skupština Lovačkog saveza Virovitičko-podravske županije kojoj su prisustvovali predstavnici lovačkih udruga i posebni gosti. Skupštinu je otvorio predsjednik Lovačkog saveza Virovitičko-podravske županije Miroslav Buneta i sveprisutnima izložio dnevni red skupštine. Predsjednik Miroslav Buneta je podnio izvješće o radu upravnog odbora za 2023./2024. godinu u kojem je navodi da je upravni odbor LS VPŽ od prošlogodišnje skupštine do danas radio u skladu sa statutom i pravilnicima Lovačkog saveza.

Također ističe da su u tom razdoblju lovački ispit položila ukupno 65 lovnih pripravnika. Organizirana su predavanja i ispit za prvi pregled divljači u Slatini gdje je ispit položilo 65 lovaca iz lovačkih udruga VPŽ. Predani su zahtjevi za lovačke iskaznice u Hrvatski lovački savez. Predsjednik također ističe sudjelovanje Lovačkog saveza VPŽ na 8. kupu Slavonije i Baranje i lovnom streljaštvu u Vrpolju na kojem su osvojili prvo mjesto. Sudjelovanje na prvom memorijalnom kupu “Đuro Dečak” u Bušetini gdje je LU “Fazan” Špišić Bukovica osvojila prvo mjesto.

  • Do sada je naš savez osvajao 2017. godine 1. mjesto, 2018. godine 2. mjesto, 2019. godine 1. mjesto, 2021. godine 2. mjesto, a 2022. i 2023. 1. mjesto. Želim čestitati našim lovcima i zaželjeti im da ove i u narednim godinama, bilježe takve pobjede i uspjehe – rekao je predsjednik Buneta te istaknuo kako u sustavu Lovačkog saveza VPŽ djeluju 33 lovačke udruge, te jedan lovozakupnik zajedničkog lovišta.

U Virovitičko-podravskoj županiji ima 21 županijsko lovište, te 12 državnih lovišta, a po prispjelim podacima Lovački savez VPŽ ima 1459 lovaca.

Predsjednik je izložio i problematiku s pomanjkanjem divljači i problemom predatora od kojih je najrašireniji čagalj koji pravi veliku štetu u lovištima na divljači. Tu je i problem s američkim metiljem od kojeg obolijeva srneća i jelenska divljač.

  • Na nama i dalje ostaje što veća aktivnost lovaca u lovištima čime možemo pridonijeti uzgoju, zaštiti, osiguranju hrane i čišćenja lovišta – istaknuo je predsjednik Buneta.

Nije zanemarivo ni napomenuti i izvješće lovne kinologije kinološkog povjerenika Vinka Blaškovića gdje od aktivnosti izdvajamo prijave legla lovačkih pasa i to 35 štenaca ptičara, 28 štenaca goniča i 8 štenaca jamara. Ocjena oblika i ispit prirođenih osobina položilo je 39 ptičara, 40 goniča i 9 jamara.

Aktivnosti udruga članica LS VPŽ koje valja istaknuti su sudjelovanje na Viroexpo sajmu u Virovitici, proslavi dana Sv. Huberta u Bjelovaru, organizacija ocjena trofeja divljači u udruzi Vepar Slatina za učenike 4. razreda srednje šumarske škole iz Virovitice. Sudjelovanje na projektu snimanja filma “10 minuta Slavonije” u cilju promicanja lovstva i pozitivne slike o lovcima. Obilježavanje godišnjice smrti (29. 3.) predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka na mjesnom groblju u Virovitici. Spomenut je i prvi Memorijalni turnir “Berislav Martinčević Bero” u disciplini letećih meta, koje je organizirala LU “Sokol” Čađavica u kojem je sudjelovalo 9 lovačkih udruga.

Na skupštini su bili zamjenik župana Marijo Klement, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Boris Mijok, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor i predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Ante Blažević koji su pozdravili sve prisutne pohvalivši rad i djelovanje Lovačkog saveza VPŽ i lovačkih udruga. Lovački savez Virovitičko-podravske županije djeluje od 1997. godine i kroz sve to vrijeme stekao je ugled, uspjehe i poštovanje. Lovna etika, bonton i prijateljstvo čine dobrog lovca, udrugu i savez. (www.radioslatina.hr, Fotografije: Ratka Turk)

Share Button