Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. ožujka 2024.

U Zavičajnom muzeja Slatina predstavljen program 30. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena

Povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja Milka Kelemena, u spomen sobi Milka Kelemena u slatinskom Zavičajnom muzeju, predstavljen je program ovogodišnjeg jubilarnog 30. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena koji će se održati od 11. do 21. listopada 2024. godine. 

Član Festivalskog odbora DMK Jurica Culej ukratko je najavio bogat program jubilarnog Festivala istaknuvši kako isti svake godine okuplja ugledne hrvatske i svjetski poznate umjetnike.

“Od utemeljenja, Festival u Slatini okuplja brojne umjetnike, ponajviše zahvaljujući međunarodnoj reputaciji velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena. Dodatno, Dani Milka Kelemena značajno su doprinijeli kulturnoj i urbanoj afirmaciji Slatine, Virovitičko-podravske županije i slavonske regije” – rekao je Culej. 

Ovogodišnji glazbeni festival Dani Milka Kelemena održava se u organizaciji Grada Slatine te pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije, Ministarstva kulture i medija, kao i Grada Slatine, a bogat program jubilarnog Festivala izradilo je Programsko vijeće u sastavu Berislav Šipuš, Goran Končar i Antonio Brzica.

Predsjednik Festivalskog odbora DMK i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić, naglasio je kako je Festival u posljednjih 30 godina postao simbolom Slatine i Virovitičko-podravske županije. 

“Festival Dani Milka Kelemena od iznimne je važnosti za Slatinu i cijelu Virovitičko-podravsku županiju te je kroz proteklih 30 godina postao njihov simbol. Od ove godine, Festival se vraća pod organizaciju Grada Slatine, a ona će i ove godine biti na vrlo visokoj razini. Zahvaljujem Virovitičko-podravskoj županiji te Ministarstvu kulture i medija koji će uz Grad Slatinu svojim sredstvima pomoći da ovaj jubilarni Festival bude još kvalitetniji. Isto tako, zahvaljujem svima koji su uključeni u organizaciju, kao i publici koja će posjetiti ovogodišnji Festival” – rekao je Nikolić i pozvao sve zainteresirane da kroz mjesec listopad posjete Festival.

S nekoliko riječi potpore Festivalu obratila se i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Virovitičko-podravske županije Martina Bunić, prenijevši pozdrave virovitičko-podravskog župana Igora Androvića.

“Zahvaljujemo Gradu Slatini što se prihvatio organizacije Festivala, znamo da ona nije nimalo jednostavna te što su se odlučili uključiti još većim angažmanom i na taj način sačuvati ime Milka Kelemena koje i trebamo čuvati u gradu Slatini, ali i Virovitičko-podravskoj županiji. Izuzetno mi je drago što kroz Dane Milka Kelemena u mjesecu listopadu, mjesecu kulture i književnosti zapravo povezujemo sve slatinske kulturne ustanove te čuvamo ime Milka Kelemena i ukazujemo budućim generacijama koliko je to bitno, ne samo za Slatinu i našu županiju, već cijelu Hrvatsku i puno šire od toga” – istaknula je Bunić. 

Festival ove godine započinje otvaranjem izložbe “Plakati festivala kroz 30 godina” koju je predstavio kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić.

“Prvi Dani Milka Kelemena organizirani su 1995. godine i kroz afirmaciju Festivala na kulturnoj razini, muzej je svojim aktivnostima pratio sve što se događa na Festivalu. Kroz ovih 30 godina, Zavičajni muzej je pokušao približiti svojim posjetiteljima tko je Milko Kelemen, a ova izložba bit će fokusirana na 30 godina postojanja Festivala. Kroz prikaz svih 30 plakata koji su obilježili 30 godina djelovanja, cilj je mladima približiti značaj Festivala i napraviti pregled povijesti kulturnih i društvenih promjena” – objasnio je Đuričić.

U ime slatinskog Ogranka Matice hrvatske nazočne je pozdravio potpredsjednik Danijel Vilček te prenio srdačne pozdrave predsjednice Zorice Varga, a potom ih upoznao s tematikom ovogodišnjeg Okruglog stola u matičinoj organizaciji.

“Budući da je u temeljima Matice hrvatske utkano promicanje nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima znanstvenog i umjetničkog djelovanja, kakav je definitivno i ovaj festival, slatinski Ogranak i ove će godine dati svoj obol obilježavanju DMK, kao što to čini od samih njegovih početaka” – istaknuo je Vilček te pojasnio ovogodišnji matičin angažman.

U sklopu ovogodišnjeg okruglog stola održat će se promocija novog izdanja knjige Milka Kelemena „Poruka pateru Kolbu“ u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Slatini, dok je sunakladnik Ogranak Matice hrvatske u Virovitici, a tiskanje iste su pomogli Grad Slatina i Virovitičko-podravska županija.  

“Zanimanje za knjigu je veliko iz razloga što u ovoj knjizi Milka Kelemena upoznajemo kao glazbenika, upoznajemo ga i kao pisca koji anegdotalno prepričava svoje susrete s osobama koje je upoznao na putovanjima diljem svijeta” – zaključio je Vilček te naglasio kako će novo izdanje ove knjige na dar dobiti izvođači ovogodišnjeg 30. festivala.

Programski odnosno glazbeni dio festivala predstavio je član Programskog vijeća festivala Antonio Brzica koji je tom prigodom prenio pozdrave svojih kolega Berislava Šipuša i Gorana Končara.

Svečano otvorenje Festivala održat će se 13. listopada u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina kada će nastupiti Zagrebačka filharmonija, najveći i najugledniji hrvatski orkestar koji promovira hrvatsku i svjetsku glazbu. Kako je Brzica naglasio, velika je čast što ćemo ih moći slušati u Slatini, a tom će prigodom izvesti i Kelemenov najveći koncert koji je skladao za violinu i simfonijski orkestar.

Festival se nastavlja 14. listopada kada će nastupiti Duo Karša klavirskim recitalom u koncertnoj dvorani Glazbene škole Milka Kelemena. Supružnici Ivan i Renata Karša svojedobno su bili uključeni i u Organizacijski odbor, te su na neki način domaćini ovoga festivala.

Međunarodni karakter ovogodišnjem festivalu dat će Ženski Kvartet saksofona ROYA iz Slovenije koji će nastupiti 16. listopada također u koncertnoj dvorani Glazbene škole Milka Kelemena. Ovaj je kvartet iznimno za 30. festival DMK obradio jednu Kelemenovu skladbu, a aranžman je pripremio jedan Klemenov učenik iz Austrije.

Redoviti gost na Danima Milka Kelemena je Cantus ansambl, jedini profesionalni hrvatski ansambl suvremene glazbe koji će nastupiti 17. listopada, a koji za ovu prigodu priprema dva Kelemenova djela.

Završnica Festivala pripala je Zagrebačkim solistima koji će svojim nastupom u crkvi bl. Ivana Merza 21. listopada svečano zatvoriti 30. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena. Zagrebački solisti inače ove godine slave 70 godina svog djelovanja, a između ostalih izvest će skladbu Koncertne improvizacije koju je maestro Kelemen napisao upravo za njih.

Predstavljanje Programa 30. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena zaključio je Jurica Culej koji se zahvalio svima uključenima u njegovu pripremu i realizaciju, te pozvao sve zainteresirane da kroz mjesec listopad posjete slatinski festival i sami se uvjere zašto traje već 30 godina. (www.vpz.hr, radioslatina.hr. Foto: A. Zeko)

Share Button