Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. ožujka 2024.

Skupština UHVDR 2. bojne 132. brigade Orahovica: Nastavlja se realizacija projekta “Vrata Papuka”, uskoro i podizanje spomen obilježja te otvaranje malog muzeja u Humljanima

Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. bojne 132. brigade Orahovica u društvenom domu u Zdencima održala je svoju redovnu, godišnju izvještajnu skupštinu kojoj su nazočili izaslanica ministra hrvatskih branitelja, voditeljica Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić, načelnik Policijske postaje Orahovica Krunoslav Bot te velik broj predstavnika braniteljskih udruga iz Orahovice, Zdenaca i Slatine.

O radu u prošloj 2023. godini govorio je novi predsjednik Nenad Sabo naglasivši kako je udruga proširila svoj rad i broj aktivnosti.

“Prošle godine smo se aktivno uključili i dijelom organizirali obljetnice vezane uz događanja i pogibije hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu gdje je djelovala naša bojna, a sukladno dogovoru s kolegama iz braniteljskih udruga, u tekućoj godini nastaviti ćemo isto te preuzeti još neke aktivnosti organizacijski na sebe. Hvala svima koji nam pomažu, našim općinama Čačinci, Zdenci i Crnac te Gradu Orahovici, Ministarstvu hrvatskih branitelja, a dogovorena je i uspješna suradnja s Virovitičko-podravskom županijom” – rekao je Sabo.

Nakon svih usvojenih izvješća i planova, članovi skupštine jednoglasno su usvojili izmjene i dopune Statuta koje se odnose na smanjenje broja članova predsjedništva, s dosadašnjih osam na šest.

Na kraju skupštine obratili su se gosti među kojima predsjednik Koordinacije udruga hrvatskih branitelja Orahovica Damir Vratković, zamjenik načelnika PU VPŽ, izaslanik predsjednika ZUiČ HVIDRA-e i Odbora za branitelje VPŽ Mate Bubaša, predsjednik HVIDRA-e Slatina Nenad Križić, a potom i orahovački gradonačelnik Saša Rister istaknuvši kako je iznimno važno imati ovakvu udrugu koja čuva uspomenu na slavnu 2. bojnu 132. brigade.

“Vi ste oni koji ste srcem stali na branik naše Domovine, naše Orahovice i svih susjednih općina i nikada vam neće biti dovoljno zahvaljivati za sve što ste učinili da mi danas možemo živjeti u našoj slobodnoj Hrvatskoj. Ova udruga simbol je slavne 2. bojne i hvala ekipi koja čuva uspomenu i prenosi istinu o Domovinskom ratu na mlade generacije. Grad je naravno uvijek uz vas, uvijek ćemo pomoći koliko možemo” – rekao je Rister.

Zamjenik župana VPŽ Marijo Klement naglasio je kako su vrata Županije za svakog hrvatskog branitelja uvijek otvorena.

“Hrvatski branitelji su naš ponos, naši heroji i njima smo uvijek na raspolaganju. Znamo što je i koliko učinila slavna 2. bojna, oslobodila podpapučko područje i spriječila prodor neprijatelja prema Podravskoj magistrali što je bila ključna obrana za cijelu Hrvatsku u Domovinskom ratu. Pozivam vodstvo udruga da nam se jave, pokrenu projekte, a mi smo tu uvijek kao partner, prijatelj i suradnik jer zajedno možemo puno više” – rekao je Klement.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja, voditeljica Područnog ureda MHB u Virovitici Marina Kraljić kratko je istaknula kako ona osobno i njen Ured te Ministarstvo kao i uvijek stoje na raspolaganju za svaku pomoć.

“Svaka braniteljska udruga naša je produžena ruka i mi kao Ministarstvo pa tako i Ured u Virovitici, trudimo se maksimalno pomoći svakom branitelju i tako će uvijek i biti. Hvala vam na vašem trudu, radu i ustrajnosti, idemo zajedno dalje” – rekla je Kraljić.

Na samom kraju, dopredsjednik udruge domaćina, ratni zamjenik zapovjednik Goran Sokol naglasio je kako se nastavlja veliki projekt “Vrata Papuka” započet prije dvije godine.

“Nažalost zbog raznih situacija smo privremeno morali zaustaviti ovaj projekt, ali sada ponovno nastavljamo. Dakle, u Humljanima kod Vilimovog mlina gdje je bila središnja točka obrane podpapučkog područja, postavit ćemo spomen obilježje našoj bojni, a sam mlin bit će jedan mali muzej s ratnom opremom i uspomenama iz Domovinskog rata” – rekao je Sokol. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

Share Button