Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. ožujka 2024.

Priopćenje Povjerenstva za ravnopravnost spolova VPŽ povodom Međunarodnog dana žena

Međunarodni dan žena obilježava se kao podsjetnik na sva postignuća žena i borkinja za ženska prava, ali i kao dan kada glasno ustajemo protiv nepravde i neravnopravnosti. Mnoga prava žena i dalje se uporno zanemaruju i krše. Svjedoci smo kako se rodno utemeljeno nasilje, zlostavljanje i spolno uznemiravanje pojavljuju kao najčešći oblici diskriminacije i kršenja radnih prava žena. Zabrinjavajuće je što je njih samo 16% prijavilo uznemiravanje.

Prepoznajemo kako ovom postotku pridonosi nedostatka povjerenja u sustav zaštite te zbog toga podržavamo napore Saveza samostalnih sindikata Hrvatske da Hrvatska ratificira Konvenciju 190 Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja i da osiguraju djelatnu zaštitu radnih prava žena.  

Želimo podsjetiti da ovaj dan ne čini cvijeće, bombonjere, večere, tretmani lica i tijela… Na ovaj dan želimo da sve osobe, bez obzira na rod i spol, stanu uz žensku borbu za prava koja im pripadaju. Želimo da na ovaj i svaki drugi dan u godini razgovarate sa svojim prijateljima i prijateljicama o problemu neravnopravnosti, da prozovete ljude oko sebe za neprimjerena ponašanja i komentare, preispitate raspodjelu poslova u svom kućanstvu, ustanete protiv nasilja te budete inicijatori i inicijatorice promjena u svom okruženju.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije podržalo je akciju Udruge S.O.S. Virovitica kako bi građane i građanke osvijestili o važnosti ovog dana i onog što on uistinu jest te jasno izrazili svoj stav protiv rodno utemeljenog nasilja, zlostavljanja i spolnog uznemiravanja na radu. (Povjerenstvo za ravnopravnost spolova VPŽ, Foto: Ilustracija)

Share Button