Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. ožujka 2024.

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, poziva javnost na dojavu lokacija na kojima nalaze proljetnice

Putem akcije Jeste li ih vidjeli?, Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, poziva javnost na dojavu lokacija na kojima se nalaze proljetnice.

Visibaba, šafran, ljubičica, jaglac, jetrenka, plućnjak, šumarica, kukurijek, pasji zub, mišje uho, drijemovac, višecvjetni sunovrat, dvolisni procijepak, kockavica i druge; dug je popis proljetnica. Proljetnica je zajednički naziv za sve biljke koje cvjetaju početkom vegetacijske sezone. Iako proljeće kalendarski počinje tek u ožujku, prve proljetnice mogu se naći i ranije. Mnoge izlaze iz zemlje već nakon prvih toplijih dana u godini, čak i dok se još topi snijeg.  

Neke od proljetnica su ugrožene, a neke su i strogo zaštićene. Glavne prijetnje proljetnicama su pretjerano branje te uništavanje staništa (širenje građevinskih područja, pretvaranje livada u obradive površine, krčenje šuma, odvodnjavanje i melioracija područja,…).  

Brojnost i stanje nekih proljetnica prati se u cijeloj Europskoj uniji. Prema Direktivi o staništima, tzv. osnovi EU zakonodavstva u zaštiti prirode uz Direktivu o pticama, visibaba i velika sasa prepoznate su kao vrste čije područje pojavljivanja, brojnost, stanište te izgledi za opstanak u budućnosti moraju kontinuirano pratiti te o njemu izvještavati sve države članice EU. Vaše će dojave Republici Hrvatskoj pomoći u ispunjavanju ovog zadatka.  

Proljetnice ne predstavljaju samo lijepo cvijeće, one su jedinstvene biljke vrijedne svake pažnje i proučavanja. Osim toga, one su utkane u naše običaje i kulturu, možda čak i više od drugih biljaka. Svoju su upotrebu pronašle u mnogim čovjekovim djelatnostima, pa se tako koriste u medicinske svrhe, u kulinarstvu, proizvodnji parfema, cvjećarstvu, hortikulturi… Od davnina do danas su izvor inspiracije umjetnicima, zato ćemo i mi fotografije koje nam dostavite pregledati te one najljepše nagraditi, a uz vaše dopuštenje i objaviti. Akcija traje do 1. svibnja 2024. godine. Više o proljetnicama možete naći i u brošuri Proljetnice u Hrvatskoj

Više informacija te način dojave i sudjelovanja u akciji možete pronaći OVDJE. (haop.hr, Foto: Ilustracija)

Share Button