Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. veljače 2024.

U Slatini održana koordinacija projekta “Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske”

U slatinskoj Osnovnoj školi Josipa Kozarca održana je koordinacija projekta Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske čiji je nositelj Osječko-baranjska županija, a partneri u njemu su Virovitičko-podravska županija, Osnovna škola “Josip Kozarac” Josipovac Punitovački, Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina, Osnovna škola Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteret Innlandet Gjovik Norveška te Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

U sklopu spomenutog projekta vrijednog ukupno 21.020.771,60 kuna, a koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. i Državnog proračuna Republike Hrvatske na području Virovitičko-podravske županije, kojoj kroz ovaj projekt pripada 7.552.786,03 kuna, obnavlja se i rekonstruira potkrovlje u OŠ Josipa Kozarca u Slatini te uređuje i moderno oprema učionica u OŠ Suhopolje.

Cilj ovog projekta je uspostava Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske, usmjerenog prema darovitim učenicima u STEM području, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

Projekt u trajanju od 21 mjeseca započeo je s provedbom sredinom srpnja 2022. godine, a završava 14. travnja ove godine.

Budući da se bliži kraj njegove provedbe ovakve su koordinacije sve potrebnije. Tako su i na današnjem partnerskom sastanku održanom u novouređenom dijelu potkrovlja OŠ Josipa Kozarca u Slatini upravo kroz ovaj projekt, nakon riječi dobrodošlice ravnateljice Ksenije Vujanović-Juras, predstavnici projektnih partnera iznijeli informacije o do sada provedenim aktivnostima u svojim ustanovama, dok ih je voditeljica projekta Marija Krišto upoznala s daljnjim koracima i aktivnostima kojima će se projekt uspješno privesti kraju, ali i osigurati da Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske zaista bude regionalni znanstveni centar u kojem će se razvijati novi modeli učenja, strategije podučavanja i druge odgojno-obrazovne aktivnosti u području STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva.

Pojedini predstavnici na ovom su partnerskom sastanku sudjelovali putem Zoom aplikacije, a istom je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš-Kul koja je tom prigodom istaknula svrhu projekta.

“Ono što je sada kada nam se bliži kraj projekta posebno važno, to je razmišljanje i planiranje održivosti projekta. Naime, potpisana je petogodišnja obveza održivosti projekta s obzirom da su znatna sredstva uložena, da su se naše škole opremile i imaju puno bolje kapacitete. Mislim da u ovom nadolazećem razdoblju već sad je na to nekakav fokus stavljen jer smo većinu projektnih aktivnosti zapravo odradili i krećemo dalje. Promišljamo o tome kako ono u što smo uložili i imamo, staviti u funkciju i da što više djece dobije konkretne benefite” – naglasila je pročelnica Glavaš-Kul.

O aktivnostima projektnih partnera s područja Virovitičko-podravske županije govorila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić.

“Mi uz OŠ Josipa Kozarca Slatina imamo kao školu partnera s područja naše županije i OŠ Suhopolje koja ima još nekakve i dodatne radove jer smo osigurali uštede unutar projekta, 80.000 eura dodatnih građevinskih radova gdje ćemo stvoriti uvjete za stručnu podršku učenicima koji će sudjelovati u radionicama i u nastavku razvoja STEM projekta.
U sklopu projekta održane su brojne radionice kao što su zimski i ljetni kampovi, te škole u prirodi. Manje je radionica održano u Virovitičko-podravskoj županiji budući da smo se mi orijentirali na infrastrukturni dio ulaganja u naše dvije škole, dok je ogroman dio radionica održan u Osječko-baranjskoj županiji. Tu su nam podrška naravno i osječko Sveučilište te Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije koji je prepoznatljiv upravo kao jedan od prvih centara za darovite učenike” – rekla je pročelnica Bunić te istaknula kako Virovitičko-podravska županija ujedno razvija i dva centra izvrsnosti, Centar izvrsnosti novih tehnologija u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina i Centar izvrsnosti za sedam STEM područja u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica.

“Sve to ćemo povezivati. Moram istaknuti da smo zapravo projektom „Budi STEMpatičan“ 2018. godine, koji je bio nagrađen kao jedan od najboljih STEM projekata, zapravo krenuli u razvoj STEM područja na području Virovitičko-podravske županije koji nastavljamo povezivanjem s partnerima na ovom projektu, te stjecanjem nekih novih znanja i iskustava, ali i promišljanja i razmišljanja o održivosti kroz sljedećih pet godina i zapravo zainteresiranosti učenika za sudjelovanje u ovim ispostavama Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske” – zaključila je pročelnica Martina Bunić. (radioslatina.hr, www.vpz.hr, Foto: Mihaela Feldi)

Share Button