Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. veljače 2024.

Najavljeno ponovno otvaranje prijava za Male zajmove za ruralni razvoj

U okviru Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. godine (PRR), osim bespovratnih sredstava, krajnjim korisnicima su od 2018. godine na raspolaganju financijski instrumenti: Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj te Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj, a od 2020. godine i Mikro zajmovi za obrtna sredstva za ruralni razvoj koji se provode u suradnji s HAMAG-BICRO-om.

Svrha provedbe financijskih instrumenata je poticanje rasta i razvoja te održanja likvidnosti poslovanja poljoprivrednika, prerađivača i drvoprerađivača. Uvjeti za financijske instrumente razlikuju od onih za dodjelu bespovratnih sredstava te su tako moguća ulaganja i u obrtna sredstva, kupnju živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja i druga ulaganja koja nisu moguća u okviru dodjele bespovratnih sredstava PRR 2014.-2020. godine.

Financijski instrumenti u okviru PRR 2014.-2020. godine (FI PRR) provode se u okviru mjera: M4 – Ulaganja u fizičku imovinu, M6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja i M8 – Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma.

Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je potrebe poljoprivrednika uočene tijekom dosadašnje provedbe te je, svjesno prednosti provedbe financijskih instrumenata, donijelo odluku o ponovnom otvaranju prijava za Male zajmove za ruralni razvoj temeljem prikupljenih sredstava povrata za što je u tijeku administrativna priprema. Daljnje informacije bit će dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i HAMAG-BICRO-a početkom ožujka 2024. godine.

Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici. (inkubatorivpz.hr; Foto: I. Šemper)

Share Button