Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. siječnja 2024.

Nova e-usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje: Jednostavnije i brže podnošenje zahtjeva i dostava prenosivog dokumenta A1

Od 3. siječnja, u sklopu sustava elektroničkog poslovanja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, dostupna je nova e-usluga koja će olakšati i ubrzati dostavu prenosivog dokumenta A1 u elektroničkom obliku.

Podnositeljima zahtjeva za izdavanje A1 potvrde (pravnim i fizičkim osobama) koji koriste uslugu pristupa portalu e-Usluge/Pravne osobe u sustavu HZMO Lana, prenosivi dokument A1 dostavljat će se u elektroničkom obliku, odnosno dobit će elektroničku obavijest o statusu pismena u sandučić poslodavca u sustavu HZMO Lana. Nova e-Usluga omogućit će podnositeljima zahtjeva bržu, jednostavniju i efikasniju dostavu prenosivog dokumenta A1.

– Podnositeljima zahtjeva za izdavanje PDA1 napominjemo da će se otprema A1 potvrde obavljati isključivo elektroničkim putem za e-Zahtjeve koji su podneseni u sustavu HZMO Lana, počevši od 3. siječnja. Svi e-Zahtjevi podneseni do navedenog datuma otpremit će se poštom, a zahtjevi koji su podneseni u fizičkom obliku otpremit će se poštom ili se mogu osobno preuzeti u prostorijama HZMO-a. Osobno preuzimanje A1 potvrde za zahtjeve podnesene u fizičkom obliku bit će moguće u prijelaznom razdoblju do 30. lipnja 2024. Od 1. srpnja 2024. otprema A1 potvrde obavljat će se isključivo elektroničkim putem za e-Zahtjeve, a za zahtjeve podnesene na šalteru HZMO-a ili poštom dostavit će se putem pošte- istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Prenosivi dokument A1 (tzv. potvrda A1) dokument je koji vrijedi na čitavom području EU-a kao dokaz o zakonodavstvu koje se na osobu primjenjuje te da se doprinosi plaćaju u državi članici koja ga je izdala, kao i da ne postoji obveza plaćanja doprinosa u drugim državama članicama u kojima se obavlja djelatnost, a više detalja možete potražiti OVDJE. (icv.hr, mirovinsko.hr)

 

Share Button