Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. studenoga 2023.

Vukovar je mjesto zajedništva, a ne podjela, hrabrost hrvatskih branitelja obvezuje da štitimo dignitet Domovinskog rata

Vukovar obilježava 32 godinu od kraja herojske obrane grada, agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je sravnjen sa zemljom. Grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom, koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti.

U ovogodišnjoj koloni sjećanja, bili su i predstavnici državne vlasti, predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade RH Andrej Plenković, brojni ministri… U Vukovaru, u koloni sjećanja, bio je velik broj ljudi s područja Virovitičko-podravske županije. Saborski zastupnici, Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin…

  • Vukovar je grad koji je najteže stradao u agresiji velikosrpskih snaga i domaćih pobunjenika. Danas se klanjamo žrtvi koja je nastala takvim bestijalnim činom. U Koloni sjećanja prisjetili smo se svih tih dana ponosa i slave, ali i tragedije koja se dogodila, kao i svih onih koji više nisu s nama, onih koji su poginuli i nestali. Vukovar kao simbol stradanja hrvatskog naroda uvijek je u našim mislima, posebice kada se bliže ovi dani koji su obilježili hrvatsku povijest. Uvijek ćemo davati počast onim žrtvama koji su svojim životom platili za slobodnu i neovisnu Hrvatsku – rekao je Đakić.

U obilježavanju tužne obljetnice sudjelovali su i virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom, te pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojanom Mijokom.

  • Danas smo kao i svake godine u Vukovaru kako bi izrazili suosjećanje prema žrtvama ne samo Vukovara, već i Škabrnje i općenito Domovinskog rata. S tugom i pijetetom sjećamo se tih ponosnih, ali i tužnih dana za Hrvatsku. Prisjećamo se i zahvaljujemo našim hrvatskim braniteljima koji su život dali za domovinu, kao i svima onima koji su se za nju borili da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Vukovar je danas simbol Hrvatske, zajedništva i hrabrosti – kazao je Andrović.

U Vukovaru je u Koloni sjećanja sudjelovao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

  • Žrtve podnijete u Vukovaru i širom naše domovine tijekom Domovinskog rata omogućile su nam da živimo u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Tragediju Vukovara i istinu o Domovinskom ratu treba prenositi na generacije koje dolaze kako to ne bi palo u zaborav – izjavio je Kirin.

U Koloni sjećanja sudjelovali su i brojni članovi braniteljskih i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije… (www.icv.hr, Fotografije: Facebook, www.icv.hr)

Share Button