Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. studenoga 2023.

U TIC-u Virovitica, u petak 17. studenog, održat će se konferencija “Prema sigurnijem internetu: Kako zaustaviti cyberbullying”

U petak, 17. studenoga u Tehnološko-inovacijskom centru Virovitica zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak s početkom u 11 sati organizira konferenciju “Prema sigurnijem internetu: Kako zaustaviti cyberbullying”.

Na konferenciji će se pozdravnim govorima, uz eurozastupnicu Sunčanu Glavak, obratiti gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović te predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Virovitičko-podravske županije Sanja Kirin.

Na panel-raspravi na temu kako zaustaviti cyberbullying govorit će Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Davorka Martinjak, savjetnica ministra unutarnjih poslova, Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije te Vanja Slijepčević Saftić, dječji neurolog i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Prva konferencija o nasilju na internetu u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak održana je u lipnju u Zagrebu. Kao ključna govornica na toj konferenciji sudjelovala je Jackie Fox, inicijatorica “Coco zakona” kojim je u Irskoj kriminalizirano nasilje na internetu. Njezina kći Nicole „Coco“ Fox 2018. godine oduzela si život nakon što je tri godine trpjela ekstremno zlostavljanje, online i fizički. Nakon nezamislive tragedije Jackie Fox započela je neumornu kampanju za okončanje cyber nasilja. Njezina predanost osiguravanju primjene „Coco zakona“ u Irskoj omogućila je da ono što je zločin offline bude zločin i online. Otkako je zakon stupio na snagu, irska policija pokrenula je više od 70 kaznenih progona samo za zlouporabu intimnih slika.

Internetski prostor otvorio je globalni forum za raspravljanje, umrežavanje i stjecanje novih znanja. Međutim, isti taj prostor krije brojne opasnosti, posebno za osjetljive društvene skupine poput mladih koji su nerijetko suočeni sa zlostavljanjem na internetu.

Klub EPP-a želi internetsko nasilje učiniti kaznenim djelom diljem EU-a kako bi se osiguralo da svi građani imaju istu razinu zaštite. O tome se, na inicijativu EPP-a, raspravljalo na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Ako bude dogovoreno, ovo će biti prvo takvo zakonodavstvo EU-a u području suzbijanja nasilja na internetu i spasit će živote. (www.icv.hr)

Share Button