Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. studenoga 2023.

Održan prvi Dan karijera Veleučilišta u Virovitici koji je povezao poslovnu i akademsku zajednicu: Studenti upoznati s brojnim mogućnostima zapošljavanja

U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici, održan je prvi Dan karijera virovitičkog Veleučilišta. Riječ je o aktivnosti koja za cilj ima povezivanje poslovne i akademske zajednice, a s kojima su studenti upoznati kroz panel raspravu “Budućnost radne snage – izazovi i prilike”, tematsko predavanje “Mogućnost Erasmus+ stručne prakse tijekom studiranja” te kroz “Pet koraka do učinkovitog karijernog plana”.

  • Danom karijera omogućili smo studentima da izravno stupe u kontakt s poslodavcima, no isto tako tvrtke koje su sudjelovale na ovom događanju mogle su se upoznati s potencijalnim zaposlenicima. Centar karijere aktivan je svega dvije i pol godine, proveli smo 21 aktivnost kroz taj period, a pohađalo ih je 50-ak studenata. Sve traži svoje vrijeme, a ovo je proces i kruna onoga što smo uložili u posljednje vrijeme – istaknula je Anita Prelas Kovačević, voditeljica Centra karijere.

Spomenula je tom prigodom i brojne pogodnosti koje studenti imaju u novije vrijeme, pogotovo vezane uz Erasmus+ koji pruža velike mogućnosti i daje konkurentsku prednost prilikom zapošljavanja, te je apelirala da se te prilike i iskoriste. Unatoč negativnim demografskim zbivanjima Veleučilište u Virovitici bilježi veći broj studenata nego je to bio slučaj prethodnih godina, a što je, prema riječima dekana Tubića, pokazatelj kako prepoznaju kvalitetu koju im Veleučilište pruža.

  • Imamo oko 350 studenata koji se obrazuju u različitim područjima, a sve to upotpunjujemo brojnim aktivnostima koje omogućavaju kvalitetnu transformaciju na tržište rada, a koje mora biti popraćeno stručnom praksom te znanjima i iskustvima, ne samo profesora, već i poduzetnika i gospodarstvenika diljem Republike Hrvatske. Unatoč tome što su nam ovo prvi Dani karijera, mogu reći kako ćemo se u ovom mandatnom razdoblju i dalje okretati dijalogu i realnom sektoru te lokalnoj i regionalnoj samoupravi kako bismo osigurali još bolje uvjete studiranja našim studentima – rekao je dekan Dejan Tubić, te naglasio kako Veleučilište dugi niz godina stipendira doktorske studije, a što će nastaviti i dalje. Naime, već idući tjedan odobrit će tri stipendije u iznosu od 32 tisuće eura.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Virovitica suorganizator je današnjeg događanja, a Zlatko Pleša, njezin predsjednik, istaknuo je važnost prvog Dana karijera.

  • Mladi ljudi su naša budućnost i njihov profesionalni razvoj je ključ daljnjeg gospodarskog rasta. Želimo istaknuti važnost povezivanja obrazovnih institucija i gospodarskog sektora, ne samo zbog oblikovanja gospodarskog sustava, već i zbog samog povezivanja teorije i prakse – istaknuo je Pleša.

Jedna od tvrtki koja je mladima iz prve ruke došla pružiti informacije o trenutnom stanju na tržištu te što ih očekuje po završetku školovanja je virovitički Factory.

  • Uvijek se rado odazovemo ovakvim događajima i već dugi niz godina surađujemo s akademskom zajednicom, ne samo u Virovitici, već i u Varaždinu i Osijeku. Prilika nam je to da popričamo s mladim ljudima i da im damo uvid o onome što ih očekuje na tržištu rada. Feedback je generalno dobar, a uz spomenuto, omogućujemo im da se upoznaju s tehnologijom i procesima na tržištu – rekao je Matej Sudar.

A što Dan karijera znači za studente. otkrila nam je Iva Lulić, studentica 2. godine Menadžmenta malih i srednjih poduzeća.

  • Smatram da je ovakav vid aktivnosti više nego koristan za nas studente s obzirom na to da nam pruža direktnu komunikaciju koja će nas lakše povezati s poslodavcima. Bila mi je to prilika da naučim nešto novo o poduzećima, njihovim poslovanjima, a vjerujem kako će mi ovo olakšati i pronalaženje posla u budućnosti – zaključuje Iva.

Današnjem Danu karijera prisustvovali su i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, te gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, koji su u svojim obraćanjima pohvalili ovakve aktivnosti Veleučilišta te istaknuli njihovu važnost za mlade koji se tek spremaju za tržište rada. (www.icv.hr, Fotografije: Matej Rajnović, vuv.hr)

 

Share Button