Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. studenoga 2023.

U Ministarstvu obrane obavljena je primopredaja dužnosti: Ivan Anušić službeno preuzeo dužnost ministra obrane

U Ministarstvu obrane obavljena je primopredaja dužnosti između novoimenovanog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića i državnog tajnika Zdravka Jakopa. Anušić je naglasio da će se istinski posvetiti osnaživanju i moderniziranju Hrvatske vojske.

 

 • Hrvatski vojnik najvažniji je dio obrambenog sustava, stoga ću osobitu pažnju posvetiti dodatnom jačanju materijalnih prava i poboljšanju uvjeta života, obuke i rada hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika – rekao je.

 

U Ministarstvu obrane i službeno je obavljena primopredaja dužnosti između novoimenovanog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića i državnog tajnika Zdravka Jakopa.
 

 • Svi u MORH-u i Hrvatskoj vojsci vam stoje na raspolaganju. Svi radimo s istim ciljem na dobrobit Republike Hrvatske, Ministarstva obrane i Hrvatske vojske – rekao je Jakop te ga upoznao s najvažnijih projektima i aktivnostima u MORH-u.
   

Anušić je ponovio da mu je iznimna čast preuzeti dužnost.
 

 • S ciljem jačanja obrambenih kapaciteta i unapređenja sigurnosti naše Domovine, istinski ću se posvetiti osnaživanju i moderniziranju Hrvatske vojske, simbola snage i ponosa hrvatskog naroda. Hrvatski vojnik najvažniji je dio obrambenog sustava, stoga ću osobitu pažnju posvetiti dodatnom jačanju materijalnih prava i poboljšanju uvjeta života, obuke i rada hrvatskog vojnika, dočasnika i časnik – rekao je novi ministar.
   

Novi ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić izjavio je danas, nakon izglasavanja i polaganja prisege u Saboru, kako je odlučio preuzeti odgovornost i pomoći stranci i Vladi pred izbore te najavio da će nastaviti sve započete projekte u MORH-u.
 
Nakon što ga je saborska većina potvrdila za ministra obrane Anušić je izjavio kako mu je žao zbog niske razine političke kulture naglasivši kako su teze koje iznosi oporba čista laž, “drugi vas pokušavaju vrijeđati, treći omalovažiti”.
 

 • Žao mi je što smo na tako niskoj razini politike u Hrvatskoj i Hrvatskom saboru. Kada slušamo takve izjave osjeća se susramlje. O Peđi Grbinu neću ništa govoriti, kao i o ostalima koji su svojim izjavama sami sve rekli – komentirao je Anušić izjavu Peđe Grbina.
   
 • Moj životopis, moj život je jasan i prikazao sam ga javnosti. Neka oni kažu što su učinili u svom životu i radnom vijeku, ako ga uopće imaju. Što su učinili za ovu državu i narod, koliko iza njih stoji projekata, ali i izbornih pobjeda – poručio je.
   

U kratkom mandatu ministra obrane bio bi, kaže, zadovoljan s nastavkom onoga što je započeto, a to je završetak isporuke Rafalea, Black Hawka i oklopnih vozila Patria.
 
Ključno je i nastaviti odličnu suradnju sa strateškim partnerima i saveznicima u NATO-u te početi rješavati pitanje isporuke četiri broda Hrvatske ratne mornarice, kao i povratak Hrvatske vojske u Beli Manastir.
 

 • Želim unaprijediti hrvatskog vojnika i Hrvatsku vojsku – poručio je i najavio sastanak s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom kako bi se riješio problem brodova koji su trebali biti isporučeni još 2018. godine.
   

Smatra dobrim što je proračun Ministarstva obrane povećan za 11 posto u odnosu na prošlu godinu te iznosi 1,116 milijardi eura.
 
Negirao je da ga je premijer stavio bliže sebi samo da ga kontrolira i ušutka kazavši da se puno stvari u javnom prostoru izvlači iz konteksta.
 

 • Kontrola ili nekontrola, to uopće nije bila tema niti je to problem, ja sam svoje stavove jasno iznio i iznosim ih i dalje, nisam solo igrač, timski sam igrač, član sam ove stranke, imam obveze prema stranci i radim najbolje što mogu i znam. Nema nikakve kontrole, iskakanja iz kolosijeka i stavljanja mene blizu sebe da ne bi bilo kakvih problema – rekao je Anušić.
   
 • Do izbora je pet do šest mjeseci i ja sam odlučio preuzeti odgovornost – kazao je i napomenuo kako je jedan od razloga zašto je prihvatio dužnost i to što je s razrješenjem Marija Banožića Slavonija ostala bez ijednog člana u Vladi.
   
 • Do sada smo imali ministre iz Slavonije, odlaskom Banožića više nitko nije ostao, a Slavonija mora imati svog ministra. U ovom trenutku imamo prvi puta i potpredsjednika Vlade – kazao je Anušić.

Upitan bi li mu bila čast da ga premijer predloži i za kandidata za predsjednika države, nasmijao se istaknuvši kako bi to bilo još veće iznenađenje od onoga koje je doživio u ponedjeljak. (vlada.gov.hr)

Share Button