Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. svibnja 2020.

Sedmorica biciklista iz Virovitice su krenula na biciklistički maraton Virovitica – Pakrac, dug 138 kilometara

U spomen na žrtve i stradanja Hrvata kroz povijest, a u povodu 75. obljetnice genocida Jugoslavenske armije nad hrvatskim civilima i vojnicima na Bleiburškoj poljani, te potom križnoga puta, Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije u suradnji s Udrugom maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”, u nedjelju vozi biciklistički maraton Virovitica-Slatina-Pakrac.

Predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a i glavni organizator maratona Mato Bubaš napomenuo je da je glavni cilj ovog maratona povezati nevine žrtve Bleiburga s nevinim hrvatskim žrtvama u Domovinskom ratu:

– Mučko ubijanje i masakriranje nevinih žrtava, bile one vojnici ili civili zločinački je čin kojeg osuđujemo i kojeg se na ovaj način prisjećamo, a sve s ciljem da se ovakva stradanja Hrvata, a za mnoge se ni ne zna gdje im je grob, nikada ne zaboravi i nikada ne ponovi. Tim povodom na našem putu od Virovitice do Pakraca zastat ćemo na spomen obilježjima i odati počast svim hrvatskim braniteljima i civilima stradalim u Domovinskom ratu – napomenuo je Mato Bubaš.

Predsjednik udruge maratonaca “Glasnici istine” Pavo Tutenov sve nazočne upoznao je s hodogramom na ovoj relaciji dugoj 138 kilometara:

– Vozimo relaciju Virovitica-Slatina-Četekovac-Slatinski Drenovac-Voćin-Bučje-Brusnik-Pakrac, voze Martin Bišćan, Matija Kolar, Pavo Tutenov i Mato Bubaš iz Slatine te Tomislav Kolec, Mario Kovač i Dražen Buketa iz Virovitice, a pridružio nam se mladi Tomislav Matešić iz Virovitice, naravno uz logističku podršku članova HVIDRE Slatina i HVIDRA Orahovica. “Glasnici istine” redovno sudjeluju na svim memorijalnim maratonima diljem Hrvatske, u spomen na sve hrvatske žrtve, a to će činiti i ubuduće – napomenuo je Pavo Tutenov.

Sve maratonce na ovaj put ispratili su i župan Virovitičko-podravski Igor Andrović, njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, te predsjednik HVIDRE Virovitica Mirko Poljanac.
Župan Igor Andrović zahvalio je u ime Virovitičko-podravske županije braniteljima koji se na ovaj način sjećaju svih hrvatskih žrtava:

– Ovakvi zločini nikad se ne smiju zaboraviti, a ovaj biciklistički maraton, kao i svi drugi memorijalni maratoni i susreti, najbolji su način da se čuva sjećanje na sve hrvatske žrtve kroz prošla vremena. Stoga vam zahvaljujem, a Virovitičko-podravska županija i dalje će vam biti podrška u ovakvim i sličnim događajima – rekao je župan Igor Andrović.

Na Spomen obilježju hrabrim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, te na Spomen obilježju Hrvatskim vojnicima poginulim i streljanim te Hrvatskim žrtvama rata 1941. – 1945. na Gradskom groblju u Virovitici. (www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button