Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. veljače 2020.

Sandra Jadek je primjer kako „iz ničega stvoriti sve“: Slatinska kraljica kolača osvojila je olimpijsko srebro u Stuttgartu

Preko „telefona smo osjetili njenu suzu u oku“, ali Sandra Jadek nam je svima - „podarila oči koje se cakle“. Sjećamo se kako nam je bilo drago kada je osvojila broncu na Svjetskom kupu u studenom 2018., ali ovo je njen „vrh vrhova“. Od olimpijade nema većeg jer u Stuttgartu je nastupilo 3.000 kuhara iz 60 zemalja svijeta... A, pamtit će Sandra 18. veljaču za sva vremena... U Stuttgartu gradu koji je najupoznatiji po proizvodnji Mercedesa i Porschea, „naš kulinarski Mercedes“, Sandra Jadek, kao članica reprezentacije Hrvatske, osvojila je olimpijsko srebro.

Bilo je 15:39 kada je na Facebook stranici Sandre Jadek, gdje obično objavljuje torte koje kao da su došle iz bajki, koje bi „smazali onako s ekrana“, objavljena fotografija na kojoj joj je srebro oko vrata.

- Uhuuuuuu. Još ne vjerujem – kazala je u startu naša Sandra Jadek, žena koja je „iz ničega stvorila sve“. Kolači su joj nekada bili samo hobi ali i strast. A ona je tu strast pretvorila u čudo neviđeno. Ona je filmska priča.

- Nije bilo lako. Stradao mi je gležanj desne noge... Boljelo je, ali, nije olimpijada svaki dan...

Ta hrabra žena, rodom iz Donjih Meljana, u kojem je očito zrak nešto drukčiji, jer iz tog malenog naselja blizu Slatine dolazi i hrvatski nositelj Michelin zvijezde, još jedan gastronomski genijalac - Goran Kočiš, stisnula je zube. Sve te godine koje su iza nje, skupile su se u ono što je stvarala pred strogim okom članova žirija.

- Nastupila sam sa sličnom ponudom kao i Luxembourgu gdje sam osvojila broncu na Svjetskom kupu. Bilo je tu petit four, četiri vrste deserta u kategoriji "Slastičarska umjetnost"...  Jedan se zvao hedonistička kruška, bila je tu i jesenska rapsodija. Namirnice su bile naše, domaće. Med, orah, lješnjaci, kesten, kupina, bundeva, šljiva, jabuka... Kada su prozvali moje ime... Ma, ne može se to opisati – zaključila je Sandra Jadek.

U Hrvatsku se kulinarska reprezentacija, koja je osvojila još niz medalja, vraća u četvrtak. Uz našu Sandru je i Dražen Šafar Crni, kao predstavnik Virovitičko-podravske županije, koji je u carvingu, osvojio diplomu. Oboje su članovi Udruge kuhara Grada Orahovice, ali i veliki promotori Virovitičko-podravske županije.

- Čestitam vam od srca, kao i cijeloj ekipi – uputio je čestitku virovitičko-podravski župan Igor Andrović. (www.vpz.hr, Fotografije: Facebook, Kristijan Toplak)

Skip to content