Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. veljače 2020.

Aktivni učenici i učitelji OŠ Augusta Cesarca Špišić Bukovica: Kroz kreativnost, sport i zaštitu prirode uče o sebi te potiču jedni druge

Učitelji i učenici OŠ Augusta Cesarca Špišić Bukovice u suradnji s pet područnih škola provode razne projekte, od brige za okoliš do humanitarne akcije za djecu Afrike, svojim se radovima predstavljaju na sajmovima i pritom jedni kod drugih potiču kreativnost i odgovornost.

- Naše učiteljice s učenicima sudjeluju u raznim projektima, poput projekta djece u Africi, CAP program, učenička zadruga Špišići, sportski klub i mnogi drugi. Važno je napomenuti i projekt „In-In – integracija i inkluzija“ koji provodi Virovitičko-podravska županija, a za naše učenike kojima su potrebni pomoćnici u nastavi – ističe ravnateljica škole Ivana Simeunović te naglašava odličnu suradnju s Virovitičko-podravskom županijom, Upravnim odjelom za obrazovanje i demografiju i lokalnom zajednicom općine Špišić Bukovice.

Škola je ponosna i na svoju Učeničku zadrugu Špišići, osnovanu 2017. godine. Učenici kroz nju njeguju različite vještine, talente i stječu nova znanja. Djeluje kroz tri zadružne sekcije: Umjetničku radionicu, Male heklice i Dizajn i modnu maštu, pod vodstvom učiteljice likovne kulture Vesne Matovina.

– Tijekom cijele godine radimo u obliku izvannastavne aktivnosti, a sve radove od prirodnih materijala predstavljamo na sajmovima. Ovaj projekt omogućuje razvijanje sposobnosti, vještina, radnih navika, odgovornosti i potrebe za suradnjom – govori učiteljica V. Matovina, naglašavajući kako su se učenici pronašli u izradi predmeta, ukrasa i stvarajući nešto novo.

Lana, učenica sedmog razreda, kaže kako voli izrađivati različite predmete poput ogrlica i broševa.

– Koristimo stare materijale, tj. recikliramo – ponosno ističe.

Veronika je učenica petog razreda i u zadruzi je od početka školske godine.

– Slikamo, šivamo na šivaćoj mašini i pravimo prava mala remek djela – kaže nam.

Nema velike tajne, poručuju u školi – treba osluškivati potrebe djece i vidjeti kako se njihovim željama može prići na kvalitetan način.

– Želimo da nam se djeca osjećaju dobro i zadovoljno. Zato puno ulažemo u različite aktivnosti, radimo na ozračju suradnje i kroz različite radionice obrađujemo različite teme. Tako pokušavamo riješiti i sukobe. Ovo je škola u kojoj je ugodno biti, neovisno radimo li kao učitelji ili je riječ o ulozi učenika. Potičemo i motiviramo maksimalno učenike i pomažemo im da odrastu u sretne ljude koji će se znati nositi s poteškoćama – istaknula je pedagoginja Matija Zidar. Škola je aktivna i u CAP programu, u borbi protiv nasilja. Nastoje integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici, kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih. Dužnost za to preuzele su CAP trenerica Martina Tolušić, bivša trenerica Mateja Fran Venus i koordinatorica Anita Jendrašić.

– Nažalost, zlostavljanje se ne može spriječiti, ali učimo djecu o načinima kako se mogu zauzeti za sebe – govori pomagačica CAP programa M. Tolušić.

Anita Jendrašić, koordinatorica raznih projekata u školi naglašava i važnost projekta „Bijela roda“, po kojem je njihova škola poznata. Misle i na recikliranje, kroz „Zeleno srce Podravine“, u kojem o važnosti kvalitetnog zbrinjavanja otpada uče kroz različite radionice, kvizove, likovne radionice, sportske igre… Tu je i LORA – laboratorij održivog razvoja“ je projekt kojim se planira na inovativan način izraditi i provesti programe obrazovanja za održivi razvoj za osnovne škole i organizacije. U sklopu ovog projekta osmišljen je program „Zelena učionica“ kroz koju se želi ostvariti održivi razvoj te da se stvori društvena, ekološka i gospodarska ravnoteža.

- Neke od aktivnosti koje želimo realizirati su zeleni otok s reciklažnim spremnicima, meteorološka stanica, školski vrt, sakupljati kišnicu, oslikavati poligon za kretanje te prostor za učenje i igru – kaže jedna od voditeljica projekta „LORA“ učiteljica Jasna Petrović.

Samoinicijativna humanost na djelu naše djece jednostavno ne nedostaje. U projektu MyLife4Kids sudjeluju učenici Područne škole Lozan sa svojim učiteljicama Mirelom Valinčić i Martinom Lončar, svojim su prijateljima u Africi pripremili oslikane vrećice koje su napunili školskim priborom. Uz građanski odgoj, u školi dolazi do izražaja i rekreacija, sportska aktivnost i natjecanja.

- Osim redovne nastave, imamo vježbaonicu, univerzalnu sportsku školu i školski sportski klub Bilogora. Djeca se vole baviti sportom, vole tjelesni i uživaju u tome – ističe učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Ivan Selci.

Potvrđuje to i Roko, svestrani učenik 7. razreda.

– Treniram rukomet, idem na školska natjecanja, dobar sam učenik – nabraja aktivni Roko koji mudro iskoristi svaki slobodni tren. Lana, koja je starija godinu dana, kaže kako je prije trenirala rukomet, no da i dalje, u školi, nastavlja promovirati taj, zdrav stil života.

U školi idem na natjecanja iz badmintona, nogometa, rukometa, odbojke – kaže aktivna Lana. (www.icv.hr, ib, vb, foto: I. Bedeković)