Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. lipnja 2019.

Fotogalerija: Pogledajte kako izgleda prekrasno uređena rodna kuća Petra Preradovića u kojoj možete popričati s Petrovim hologramom i napisati pismo „perom“ kao prije 200 godina

„Da volio sam se družiti u djetinjstvu kao i poslije, okupljali smo se u književnim salonima... Da, bilo je tu i dama“, kazao nam je s holograma u rodnoj kući Petra Preradovića, „glavom i bradom“ – Petar Preradović.

Rodna kuća ovog jednog od najznačajnijih pjesnika hrvatske književnosti 19. stoljeća, nesumnjivo je jedna od najljepših kuća u Podravini. U malenoj Grabrovnici, rodnom mjestu Petra Preradovića, otvorena je ovaj tjedan. U samu obnovu rodne kuće Petra Preradovića uloženo je 5,6 milijuna kuna od čega je 4,8 milijuna osigurano iz fonda Europske unije, dok je za opremanje interpretacijskog centra uloženo još 1,2 milijuna kuna od čega je 400.000,00 sufinanciralo Ministarstvo turizma. Preradovićeva kuća izgrađena je 1775. godine i do sada je nekoliko puta temeljitije obnavljana. Zadnja velika obnova bila je 1968. godine kada je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih jednom književniku.

I tu možete vidjeti djelić onoga po čemu je Petar Preradović bio poznat, ali i oprobati se u pisanju „s perom“, vidjeti „kakve su školske klupe“ bile u njegovim danima. Djeca mogu slagati stihove, pogledati promotivni film o velikom pjesniku. U centru su postavljene i izložbe, Odrastanje na granici; Vojnik, pjesnik, domoljub, Dvorana pjesništva, Riječ-dvije-tri s Preradovićem, Preradović kao ishodište, nadahnuće i kulturna valuta. Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića može se posjetiti od utorka do subote od 10,00 do 17,00 sati. Posjet je moguć i izvan radnog vremena, uz prethodnu najavu. Više o samom Interpretacijskom centru Petra Preradovića, možete vidjeti ovdje. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content