Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. svibnja 2019.

Odlična suradnja Gradskog muzeja Virovitica i Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU-a

Gradski muzej Virovitica prisustvovao je otvorenju izložbe “Bernardo Bernardi i TVIN – od komponibilnog sistema uredskog namještaja do programa humanizacije radnoga mjesta” koje je održano u Hrvatskom muzeju arhitekture pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Tematska izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU realizirana je u suradnji s Gradskim muzejom Virovitica i Muzejom za arhitekturu in oblikovanje u Ljubljani uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Prilikom otvorenja izložbe govorili su Borka Bobovec, upraviteljica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, Mihaela Kulej, ravnateljica i viša kustosica GM Virovitica, Iva Ceraj, autorica izložbe i kustosica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, Stipe Brčić, višegodišnji voditelj Studija dizajna i suosnivač Društva dizajnera Hrvatske, a izložbu je otvorio akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU. Ravnateljica Kulej naglasila je međumuzejsku suradnju tri muzeja u vezi velikog hrvatskog arhitekta i dizajnera Bernarda Bernardija i iskazala zadovoljstvo što je izložba, nakon Virovitice, predstavljena u proširenom kontekstu i u Zagrebu.

Kulej je istakla kako je u budućem stalnom postavu virovitičkog Muzeja Bernardi po prvi puta u Hrvatskoj dobio svoj prostor te da je jedna izložbena dvorana posvećena isključivo sinergiji Bernardija i TVIN-a koja je rezultirala ostvarenjem prepoznatljivosti i identiteta koji se i danas pamti a dizajn je preuzeo ulogu pokretača gospodarstva u lokalnoj sredini. Upravo za tu izložbenu dvoranu ostvarena je dodatna suradnja između Gradskog muzeja Virovitica i kustosice HMA pri HAZU, Ive Ceraj. Na kraju ravnateljica Kulej pozvala je sve prisutne, a posebice domaćine Hrvatski muzej arhitekture i Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti da posjete Gradski muzej Virovitica te upoznaju novi stalni postav Drveno doba s posebnim osvrtom na hrvatsku dizajnersku baštinu kroz suradnju Bernardija i TVIN-a.

Izložba ostaje otvorena do petka, 26. srpnja, a uz nju će biti organizirana razna događanja poput okruglog stola s temom “Dizajnom do identiteta”, projekcijom kratkog filma “Bernardo Bernardi – klasik hrvatskog dizajna” te stručnim vodstvima. (Gradski muzej Virovitica)

Share Button