Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. travnja 2019.

Od kad je „asfalt stigao na Jankovac“, Papuk je posjetilo triput više turista nego u 2018. godini: Od siječnja do ožujka bilo je 6.310 posjetitelja s plaćenom ulaznicom

Koliko je asfaltiranje ceste prema Jankovcu, u sklopu projekta Geopriče (nositelj asfaltiranja ceste je bila Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije nap.a.) pun pogodak, svjedoči podatak iz Parka prirode Papuk, prema kojemu, Park prirode Papuk u prva tri mjeseca ove godine bilježi rekordan rast od čak 311 posto više posjetitelja u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini. Usporedbom statističkih podataka, s 2.023 posjetitelja u 2018. godini, na kraju ožujka 2019. godine napravljen je značajni porast na 6.310 posjetitelja. Moramo napomenuti da navedene brojke uključuju samo posjetitelje koji su platili ulaznicu u Park šumu Jankovac, dok je ukupan broj posjetitelja Parka prirode Papuk višestruko veći. Inače, u cijeloj 2017. godini, na Jankovcu je zabilježeno 7.100 posjetitelja, a to dovoljno govori o potrebi asfaltiranja ceste, bolje i kvalitetnije dostupnosti do “bisera Slavonije” – Jankovca. Tako su Jankovac i Papuk bitno dostupniji nego je to bilo do sada kada je do ovog dijela Hrvatske vodio drndavi makadam i kada su rijetki tour operateri nudili posjet Jankovcu – autobusom.

IMG_5499

Park šuma Jankovac, najposjećeniji je lokalitet Parka prirode Papuk koji još uvijek ostaje najjači turistički adut. Treba istaknuti da se ovdje nalazi i Poučna staza grofa Jankovića koja je 2006. godine dobila nagradu Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice. Inače, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, je među 20 najznačajnijih projekata, svrstalo i jedan iz Virovitičko-podravske županije – Park prirode Papuk s EU projektom Geopriče UNESCO Geoparka.

U ovom trenutku dionica do Park šume Jankovac u potpunosti je asfaltirana, a ovih dana se nastavljaju radovi na ostatku duljine dionice do granica dviju županija, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske. Ukupna duljina ceste koja će se asfaltirati je 9,1 kilometara, završetak se planira u svibnju, a upravo je završeno asfaltiranje ceste od mosta na Jankovcu do parkirališta.

IMG_1138

– Kao što smo i govorili, asfaltiranjem ove ceste, značajno se povećao broj dolazaka turista i na Jankovac, u sam Park prirode Papuk, ali i cijelu Virovitičko-podravsku te Požeško-slavonsku županiju. Turističke destinacije na ovom području postale su bitno dostupnije, a ovim projektom doprinijet će se razvoju ovog dijela Hrvatske i Virovitičko-podravske županije posebno vezano za turističke kapacitete – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Vrijednost radova rekonstrukcije dionice ceste od Slatinskog Drenovca preko Jankovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije iznosi 19.312.466,25 kuna. Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu je sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije… Izvođači radova su zajednica ponuditelja Osijek Koteks i Gravia Osijek

Inače, projekt Geopriče UNESCO geoparka obuhvaća ulaganje na nekoliko lokacija koje su tematski povezane u jednu cjelinu. U tijeku je izgradnja Geo – info centra Voćin, adaptacija i opremanje dvorana u Kući Panonskog mora u Velikoj, montiranje elemenata Adrenalinskog parka Duboka te izrada, nadogradnja i opremanje ukupno 6 vidikovaca. Uz to, planirana je i izrada studije upravljanja posjetiteljima te izgradnja kapaciteta vezanih uz sigurnost posjetitelja. (www.pp-papuk.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button
Skip to content