Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. veljače 2019.

“Glasnici istine” sudjelovali su na 5. polumaratonu “Putevima Sibinjskih žrtava”

Članovi udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ˝Glasnici istine˝: Pavo Tutenov, Goran Draksler, Mario Kovač, Duško Štrbac te Darko i Sandro Dolovski sudjelovali su na 5. polumaratonu “Putevima Sibinjskih žrtava” koji je organizirala općina Sibinj i Trkaći klub Brace iz Slavonskog Broda. Memorijalni polumaraton organiziran je u povodu Dana općine Sibinj te 84. obljetnice sjećanja na sibinjske žrtve i  događaj koji je trajno obilježio Sibinjski kraj sve do današnjih dana.

Stazu u dužini 21 kilometra, od Jakačine Male, preko Bilica, Grižića, Starog Slatinika, pa do Sibinja trčalo je oko 50-ak maratonaca iz Slavonskog Broda, Velike Kopanice, Osijeka, Virovitice, Slatine, Našica, Kutine, Josipovca, Zagreba te još 50-ak trkača iz raznih sportskih klubova i DVD-a s područja općine Sibinj, kojima su se pred ulazom u Sibinj pridružila djeca iz Osnovne škole Sibinj. Ciljno odredište bilo je pred spomenikom Sibinjskim žrtvama u Sibinju, do kojeg je došla impozantna skupina od preko nekoliko stotina sudionika što je zasigurno najmasovnija memorijalna utrka u Hrvatskoj.

Tako su zaljubljenici u trčanje podsjetili na stradanje osmorice nevinih Hrvata, stanovnika Odvoraca, u veljači 1935. godine mučki ubijenih od strane žandarmerije Kraljevine Jugoslavije, prije pune 84. godine. Po završetku maratona načelnik Općine Sibinj, Josip Pavić, upriličio je svečanu večeru gdje je predstavnicima udruga, klubova i društava sudionicima ovog događaja uručio prigodne zahvalnice, a Trkači klub Brace uručio je Glasnicima istine posebno priznanje za dugogodišnju suradnju. (Glasnici istine)

Share Button