Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. siječnja 2019.

Domaće i “bez kemije”: Tomislav Kunštek iz Velikog Rastovca ima najbolju kobasicu, slijede ga Nikola Golik i Zlatko Rosan

Među dvadeset pristiglih uzoraka na ovogodišnju 8. Kobasijadu u Dugoj Međi, najbolju kobasicu ima Tomislav Kunštek iz Velikog Rastovca. I srebrni i brončani, Nikola Golik i Zlatko Rosan, dolaze iz istog mjesta, pa je za očekivati da će Kobasijada u Velikom Rastovcu, zakazana za 16. veljače biti – spektakl.

Nagrade najboljima uručili su pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, dopredsjednik UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta, a svečanosti su nazočili i zamjenik načelnika Općine Zdenci Jurica Kiris, kao i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević. Pokrovitelji su bili: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravska županija i Općina Zdenci.

Predsjednik stručnog žirija bio je poznati proizvođač kulena i domaćih kobasica Vladimir Pleša.

– Bilo je 20 uzoraka. S obzirom na vremenske prilike i na kratko vrijeme sazrijevanja, bile su dosta dobre. Ocjenjivali smo miris, boju, okus i konzistenciju. To su kobasice od domaćih svinja, paprike, luka i soli. Ljudi su se potrudili, ovo su domaće kobasica – „bez kemije“. Kakva je idealna slavonska kobasica? Svinja mora biti domaća, težine od 150 do 200 kilograma. Meso mora biti birano. Uvjete moraju biti dobri, od vlage i temperature do strujanje zraka, kako bi ona što lakše to podnosila. Među prijavljenima na 8. Kobasijadu ima i onih koji bi se proizvodnjom ovih domaćih delicija, mogli i ozbiljnije baviti – zaključio je Vladimir Pleša. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button