Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. listopada 2018.

U Zagrebu održana 5. konferencija „Dan hrvatskih financijskih institucija“

U Zagrebu je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, a u suradnji s Ekonomskim fakultetom Zagreb, održana 5. konferencija „Dan hrvatskih financijskih institucija“. Partneri Konferencije su Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga i Hrvatska banka za obnovu i razvitak. Konferenciji je prisustvovalo preko 500 sudionika.

Cilj konferencije je bio na jednom mjestu okupiti predstavnike svih financijskih i regulatornih institucija, resornih ministarstava i gospodarstvenika kako bi se otvorila mogućnost veće suradnje i razmjene iskustava te kroz sinergijske učinke povećala konkurentnost hrvatskog gospodarstva i ubrzao gospodarski rast.

– Hrvatske financijske institucije iznimno su važne za razvoj gospodarstva jer dostupnost kapitala najčešće diktira hoće li neki posao zaživjeti ili neće. Možete imati najbolju ideju, ali bez pristupa potrebnim sredstvima – nećete je realizirati – rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

U ime suorganizatora prisutne je pozdravio dekan Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu Jurica Pavičić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog duge tradicije manifestacije koja okuplja financijski sektor, a posebice predstavnike akademske zajednice i studente. Savjetnik predsjednice RH za gospodarstvo Marko Primorac istaknuo je kako potporu gospodarstvu može dati stabilan i dobro reguliran financijski sustav.

Uvodna izlaganja s nizom aktualnih informacija imali su: Zdravko Marić, ministar Ministarstva financija, Gabrijela Žalac, ministrica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Teme konferencije su bile: osvrt Svjetske banke na trendove u bankarskom sektoru; izvozne aktivnosti – uloga financijskih institucija; izvozna orijentacija – prostor za gospodarski rast RH i novosti Zakona o osiguranju – prilagodba distribucijskih kanala. Održana je i panel rasprava na temu Izvozne aktivnosti – uloga financijskih institucija.

Izuzetno kvalitetno i stručno predavanje na temu „Izvozna orijentacija – prostor za gospodarski rast“, održao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore. Konferenciji su prisustvovali predstavnici poslovne zajednice Virovitičko-podravske županije, a među njima i Milan Vanđura, direktor HGK – Županijske komore Virovitica. (HGK ŽK Virovitica)

Share Button