Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. srpnja 2018.

Održan stručni skup vezan za CAP program koji se na području Virovitičko-podravske županije, provodi u tri škole, August Cesarec Špišić Bukovica, Vladimir Nazor Virovitica i COOR Virovitica

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održan je stručni skup vezan za CAP program koji se na području Virovitičko-podravske županije, provodi u tri škole, OŠ August Cesarec Špišić Bukovica, OŠ Vladimir Nazor Virovitica i COOR Virovitica.

CAP (čit. kap; akronim od Child Assault Prevention) program je primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje. Njegovi ciljevi su: smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kvalitetnim informiranjem i poučavanjem učinkovitim prevencijskim strategijama; potaknuti lokalnu zajednicu da sprječavanje nasilja među ljudima, a posebno zlostavljanja djece, prepozna kao svoj važan cilj i nastojanje; potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.

O tome su u Virovitici govorile: Arijana Mataga, Sanda Puljiz Vidović, Marina Trbus, kao i Anita Jendrašić koordinatorica koja je zadužena za CAP program na području Virovitičko-podravske županije.

Uz brojne ravnatelje, obrazovne djelatnike, nazočne je u uvodu pozdravila Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije koja je između ostalog kazala.

– Od ove godine Virovitičko-podravska županija, sa svim svojim školama kojima je osnivač, ulazi u provođen CAP programa „Korak po korak“ koji sustavnim načinom rješava sve ono što se događa u sustavu odgoja i obrazovanja. Istodobno, uključili smo se u projekt „Županija prijatelj djece“, gdje ćemo kroz sustavan način doprijeti u svaku kuću i do svakog djeteta. Kroz ovaj projekt će naši gradovi i općine, kroz podršku dobivanja statusa „Prijatelji djece“, dobiti podršku rješavanju problematike koja prije svega vodi brigu o pravima i interesima djece. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button