Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. kolovoza 2017.

Virovitičko-podravska županija je raj za bicikliste: Objedinjavajući dijelove Slavonije i Podravine, Papuka i Drave, označeno je oko 700 kilometara biciklističkih staza i ruta

Briljantni ovogodišnji podaci hrvatskog turizma koji pokazuju povećanje broja dolazaka i noćenja gotovo za 25 posto, sjajan su put i prema dodatnom razvoju kontinentalnog turizma koji posjetiteljima nudi nebrojene mogućnosti i prirodne ljepote.

Tim povodom u Hotelu Kurija Janković koji je obnovljen sredstvima Europske unije i predstavlja središte cikloturizma Virovitičko-podravske županije, ali i puno šire, u organizaciji Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, održana je Prva radionica radne skupine za izradu Operativnog plana razvoja cikloturizma na području Virovitičko-podravske županije okupivši sve bitne dionike za stvaranje navedenog Operativnog plana (Virovitičko-podravska županija, Turistička zajednica VPŽ, biciklistički klubovi, jedinice lokalne samouprave, razvojne agencije…).

– Riječ je o nacionalnom projektu, kojeg je osmislilo i koje provodi Ministarstvo turizma. Sve kontinentalne županije dio su tog projekta. Ministarstvo je vidjelo potencijale razvoja kontinentalnog turizma, jer kontinent je čudesno bogat, a upravo je biciklizam i cikloturizam jedna od ljepših načina kako dobiti goste i prikazati im svu ljepotu i mogućnosti ovoga kraja. Ovom prigodom smo sve dionike turizma uvezali u jednu zajedničku priču jer svima nam je jedan cilj – razvoj kontinentalnog turizma. Sve to obvezuje nas da, ovaj dio Virovitičko-podravske županije, posebno Podravinu, Slavoniju, Dravu i Papuk uvežemo u atraktivnu cjelinu. Na godišnjoj razini imamo puno cikloturističkih posjeta. Razlog leži u dva atraktivna područja pod zaštitom UNESCO-a, Papuk i rijeku Dravu. Inače, na području naše županije imamo oko 700 kilometara označenih biciklističkih staza ili ruta, od čega je oko 100 km dio trase EuroaVela 13, a sve to nastalo je najvećim dijelom, u posljednje četiri godine – kazao nam je Josip Mikolčić, zamjenik direktora Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Goran Jurković, na ovoj radionici, predstavljao je Klub za ekspedicionizam i sport KEKS. Podcrtao je kako je stanje cikloturizma u Virovitičko-podravskoj županiji dobro, kako su trenutno najatraktivnije lokacije za vožnju, one na Virovitičkim ribnjacima i uz rijeke Dravu, a najavio je biciklističko druženje rezervirano za 10. rujna.

– Tada će se voziti 2. panonsko rekreativni biciklistički maraton, koji se održava u sklopu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije i Europskog tjedna sporta. Ove godine će se voziti dvije staze, jedna od 74 i druga od 54 kilometara – zaključio je Jurković.
Predavači su bili Martin Čotar (Istarska razvojna turistička agencija), te Mirela i Bojan Šenkins (tvrtka Cikloprom iz Viškova kod Rijeke). (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

Share Button