Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. prosinca 2015.

Virovitičko-podravska županija objavila Javni poziv za ugradnju solarnih sušnica za duhan

Virovitičko-podravska županija objavila je 24. prosinca Javni poziv za prikupljanje prijava za sudjelovanje u provedbi Programa korištenja obnovljivih izvora energije po projektu „SOL SICCUS TOBACUM – INSTALACIJA SOLARNIH KOLEKTORSKIH SUSTAVA NA POSTROJENJIMA ZA SUŠENJE DUHANA“ .

Riječ je o Programu neposrednog sufinanciranja ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kod proizvođača duhana na postrojenjima za sušenje duhana, a koji je Županija prijavila, u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vrijednost investicije iznosi 6.000.000,00 kuna, iznos sufinanciranja Fonda je 80%, a najviše u iznosu do 4.800.000,00.

Investicija ugradnje 200 solarnih sušnica za duhan usmjerena je ka povećanju konkurentnosti duhanskih proizvođača, ali i poticanju istih da za sušenje duhana više ne koriste plin ili lož-ulje nego obnovljive izvore energije. Razlog tome je što se na poljima Virovitičko-podravske županije odvija oko 90% hrvatske proizvodnje duhana, a najveći teret duhanskoj proizvodnji predstavlja upravo trošak energije.

- Duhanska proizvodnja je iznimno bitna za Virovitičko-podravsku županiju, a najveći trošak naših duhanaca je plin, koji se danas upotrebljava za sušenje duhana. S ovim projektom u suradnji s FZOEU, 200 sušara u našoj županiji će dobiti na krovove solarne ćelije, što će umanjiti potrošnju energenta za oko 30%, odnosno, već u prvoj godini će im se ta investicija isplatiti. Cilj nam je pripremiti proizvođače duhana za održivu proizvodnju u budućnosti. – rekao je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Osim povećanja konkurentnosti i opstojnosti duhanske proizvodnje, kroz korištenje prirodnih resursa velikog broja sunčanih sati, ugradnjom solarnih panela na sušare za duhan, cilj ove investicije je i potaknuti razvoj korištenja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji te razviti model spajanja obnovljivih izvora energije u sinergiji s poljoprivrednom proizvodnjom kao primjer dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja.

Pravo podnošenja prijava na ovaj Javni poziv imaju sve pravne osobe koje imaju sjedište, odnosno prebivalište na području Virovitičko-podravske županije s tim da im je postrojenje za sušenje duhana locirano na području županije te da imaju ugovorenu proizvodnju i otkup duhana s nekim od organizatora otkupa duhana registriranog u RH. (www.vpz.hr)

Javni poziv (preuzmi)

Nacrt ugovora (preuzmi)

Prijavni obrazac (preuzmi)

Skip to content